– Tidigare har vi upphandlat alla livsmedel på en gång, men vi valde att dela upp det för att öppna för lokala leverantörer att delta i större utsträckning, säger Annika Bryngelsson som är kostchef i Arvika kommun.
2500 kilo köttfärs, lika mycket strimlat och tärnat kött och några fransyskor, det var vad kommunerna efterfrågade i sin upphandling. Ett krav var också att köttet skulle levereras till 19 olika kök. Men det var svårare än det kunde ana att få lokala leverantörer att komma med anbud, rent av omöjligt, trots att upphandlingen annonserades ut i hela EU.
– Jag har nu i efterhand ringt runt och kollat med lokala leverantörer och fick förklaringen från ett företag att de inte hade kapacitet nog i nuläget. Några har lagt ner och de stora jättarna lägger inte anbud på enstaka delar, de vill leverera alla livsmedel, säger Hilde Månsson.
Mer närproducerat
Arvika kommun lagar 4000 luncher varje dag till förskolor, skolor och äldreboenden. Kommunens mål är att 21 procent av varorna ska vara ekologiska 2016. Redan idag är alla mejeriprodukter ekologiska.
Att köpa in närproducerat kött var nästa steg. Idag har man upphandlat alla livsmedel från en och samma leverantör, Menigo.
Huggsexa om djuren
Flera av värmlands kommuner har redan eller planerar att bryta ner sina upphandlingar av livsmedel som t ex kött, just för att kunna köpa närproducerat. Så värmländskt kött tycks vara mer eftertraktat än någonsin.
– Det är huggsexa om djuren och alla stora slakterier är igång och letar djur för brinnande livet här. Det börjar släppa men det är fortfarande brist på djur, säger Pär Lindberg som är ansvarig för slakt och djurinköp på Kils slakteri.
Kils slakteri levererar kött till tre kommuner i länet, Karlstad, Hammarö och Kristinehamn. De har också förfrågningar från ytterligare nio kommuner. Ett guldläge kan man tycka?
– Ja, det är ju både guldläge och ett svårt läge för man vill ju inte göra någon besviken heller. Men vi jobbar på det här, säger Pär Lindberg.
Vad tänker du om framtiden för värmländskt kött?
– Det ser väldigt ljust ut. Det är jättekul att bönderna får betalt för sina djur. Bara vi kan få ut pengar för det också så är jag ännu gladare.
”Finns absolut möjligheter”
Sunne och Torsby kommuner har bjudit in köttproducenter till ett dialogmöte den 20 april inför sin kommande köttupphandling. De hoppas att bönder ska ta chansen och gå ihop och lägga anbud.
För Arvika ser det nu lite ljusare ut efter att Hilde Månsson kontaktat flera företag.
– Det finns absolut möjligheter att få färskt nötkött i Arvika igen, säger hon.