Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Niklas Ekström berätta om utbyggnaden i klippet. Foto: SVT

Nu framtidssäkras fibernätet i Värmland och Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Kraven på fibernäten ökar när de fylls med allt mer data och nu behöver de byggas ut. Mellan Karlskoga och Garphyttan grävs det som ska komma att tredubbla kapaciteten ner i marken.

En av Nordens största leverantörer av datakommunikation, GlobalConnect, bygger nu ut sitt nät och en av etapperna där man arbetar just nu ligger mellan Karlskoga och Garphyttan.

– Det vi gör nu är att framtidssäkra så att alla ska ha bra, säkert och tillgängligt internet, säger företagets kommunikationschef Niklas Ekström.

Kostsam utbyggnad

15 miljoner kostar utbyggnaden på delsträckan Enköping, Örebro, Karlskoga med slutdestinationen Kristinehamn. När fiberdragningen är klar så kommer kapaciteten att vara tredubblad längs sträckan.

Kvar är sen Kristinehamn-Oslo men där finns ännu inga beslut på utbyggnad.

I klippet får du se hur arbetet med att lägga den nya fibern går till, och höra Niklas Ekström berätta mer om vad det är som gör att det börjar bli trångt i fibernätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.