Hör hur mobbningen har påverkat Majas syn på skolan, vad skolan skulle ha gjort enligt kommunalrådet Åsa Hååkman Eriksson (S) och hur mamma Camilla ser på kommunens ursäkt. Foto: SVT

Filipstads kommun ber mobbade Maja, 17, om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

17-åriga Maja Eriksson var mobbad under nästan hela sin grundskoletid på Stålvallaskolan i Lesjöfors. Skolan lyckades inte göra tillräckligt och det medförde allvarliga konsekvenser för henne. Nu ber Filipstads kommun Maja om ursäkt.

– Det känns ju bra att de bryr sig och att de visar att det här är fel, säger Maja.

Starta klippet för att höra hur mobbningen påverkat Majas syn på skolan, vad skolan skulle ha gjort enligt kommunalrådet Åsa Hååkman Eriksson (S) och hur mamma Camilla Eriksson ser på kommunens ursäkt.

Filipstads kommunalråd Åsa Hååkman Eriksson (S) har åkt hem till Maja Eriksson i Lesjöfors. De har träffats flera gånger, bland annat i samband med en mc-kortege för Maja och andra som fallit offer för mobbning.

– Jag kommer aldrig acceptera mobbning, det är det värsta jag vet. Jag var själv utsatt som yngre, säger Åsa Hååkman Eriksson.

Psykisk mobbning

Redan i årskurs ett kände sig Maja Eriksson utsatt av jämnåriga i skolan. Enligt Maja själv var det i huvudsak psykisk mobbning med utfrysning och utanförskap och hon blev till sist sjuk.

– Jag fick en ätstörning och en depression, säger Maja.

Dessutom har hon social fobi och panikångestattacker.

Tärt på familjen

Åren inom grundskolan har tärt hårt på hela familjen och trots många samtal och kontakter med skolan lyckades inte mobbningen upphöra. Familjen satt i många möten med skolan men uppföljningarna rann ut i sanden, enligt Camilla Eriksson.

– Jag har varit ledig jättemycket. Vi har skjutsat Maja till sjukhus fler gånger i veckan ibland, läkare sade att vi inte fick lämna henne ensam och vi har fått kontrollera att hon ätit, säger Camilla Eriksson, mamma till Maja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.