Hannes Fellsman, kommundirektör i Filipstad, i tvådelad bild med hus som ska rivas. Det står en platsstol och ett bord framför sliten fasad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Kråkåsvägen där Filipstads kommun köpt upp hyreshus. Foto: SVT

Filipstads kommun köper hus för att riva: ”Rika kommuner dumpar människor här”

Uppdaterad
Publicerad

Att ha lediga lägenheter har blivit en riskfaktor för små landsbygdskommuner. Det hävdar kommunledningen i Filipstad som nu köper upp hyreshus för att riva dem.

Allt för att undvika att storstadskommuner hänvisar bostadslösa med försörjningsstöd till de tomma bostäderna.

Husen på Kråkåsvägen i Nykroppa utanför Filipstad har sett bättre dagar. Många av lägenheterna står tomma, och nu ska hela rasket rivas.

Filipstads kommun har köpt de slitna längorna av ett konkursbo – för att jämna dem med marken.

– Vi har dåliga erfarenheter av att oseriösa fastighetsägare köper den här typen av fastigheter och skor sig på att rika kommuner dumpar socialt utsatta människor här, säger Hannes Fellsman, kommundirektör i Filipstad.

Var tredje kommun drabbad av social dumpning

Fenomenet kallas social dumpning. Kommuner i framför allt storstadsområden letar upp lediga lägenheter i andra kommuner och förmår bostadslösa med försörjningsstöd att flytta dit. I en enkät från Boverket uppgav mer än var tredje kommun att de fått nya invånare på det sättet förra året.

– Man skickar som regel med ett par månaders försörjningsstöd, men sedan är det vi som åker på kostnaden, säger Christer Olsson (M), ordförande i kommunstyrelsen i Filipstad.

Tomma lägenheter en riskfaktor

Ofta finns de tomma lägenheterna i mindre landsbygdskommuner, som Filipstad. Kommunen menar nu att det blivit en riskfaktor att stå med lediga lägenheter.

– Det är ju ett systemfel. Varje kommun borde kunna ta hand om sina egna medborgare och inte skicka dem till andra, säger Christer Olsson (M).

I juni förra året tillsattes en statlig utredning för att motverka social dumpning, men den lades ner redan efter ett halvår.

Civilminister Erik Slottner (KD) vill inte ställa upp på någon intervju, men säger i en skriftlig kommentar: ”Olika kommuner tolkar bosättningslagen och socialtjänstlagen olika. Enligt Tidöavtalet ska bosättningslagen ses över, och en utredning om oseriösa hyresvärdar är tillsatt. När personer med stödbehov flyttar bör också kommuner ha dialog med varandra”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.