Shafagh Shakeri (t.h) tilldelades Filmörnen vid årets värmländska kortfilmsfestival för sin självutlämnande film ”The Chapter 115”. Foto: Kristoffer Andrén

Filmörnen till asylsökande

Publicerad

Vid Värmlands kortfilmsfestival belönades i år Shafagh Shakeri från Afghanistan med det stora priset Filmörnen för sin film ”The Chapter 115”. Han är asylsökande och bor i Årjäng och filmen handlar om att han gjort en svår geografisk resa men också en inre resa kring sin tro.

Juryns motivering för att belöna Shafagh Shakeri och hans en och en halv minut långa film The Chapter 115 med Filmörnen löd:

 ”För en stark och aktuell berättelse som förtäljer och vittnar om en ung människas djupa kval och erfarenhet under vår tids svåraste massflykt. En film att meditera på och allvarligt reflektera kring”.

Shafagh Shakeri kom till Sverige för tre år sen och fick upp filmintresset när han deltog i Region Värmlands projekt ”Var är hem?” 2016.

”Ville berätta vem jag är”

– Jag har svårt att utrycka mig med ord. Jag ville berätta vem jag är genom att göra en film om mig själv. Det var inte enkelt att fatta beslutet, men tillslut vågade jag att göra det. Det känns väldigt bra och jag är stolt över mig själv efter att jag har tagit emot Filmörnen-priset, kommenterade Shafagh Shakeri juryns val.

54 värmländska filmer deltog i kortfilmsfestivalen på Arenan i Karlstad och bjöd på en stor blandning av olika genrer som drama, skräck, kärlek och musikvideos. Filmörnen är också en uttagningsfestival till Novemberfestivalen – SM i ung kortfilm.

Shafagh Shakeri fick ytterligare ett pris ”Bästa mellanvikt” för sin film The Chapter 115 och juryn motiverade så här:

”För en poetisk och självutlämnande filmdikt, där det vackra bildspråket och en inlevelsefull läsning, berör åskådaren och blottar andliga sår som bara tidens flykt kan läka”.

Det är Region Värmland arrangerar festivalen tillsammans med Värmlands Filmförbund som startade Filmörnen 1978.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.