Här kan ni ta del av fem recept som kan förgylla studentbuffén.
Samtliga recept finns längst ner i artikeln och gäller fyra portioner.
Grillad sallad
Fiskpaket
Kycklingspett
Grönsakscouscous
Sommardessert i glas
Grillad sallad med brynt smör och rostade hasselnötter
Ingredienser:
1 st Gemsallad, Hjärtbladssallad eller Endivsallad
50 g smör
150 g hasselnötter (eller de nötter som du har hemma eller tycker bäst om)
(100 g fetaost, salladsost eller vitost)
(1 msk honung)
Flingsalt eller vanligt salt
Gör så här:
· Tvätta och dela salladen på i fyra delar. Grilla sedan med snittytan ner på grillen eller i grillpanna, vänd och grilla snabbt på andra sidan. Du kan även steka i vanlig stekpanna på hög värme med lite olja.
· Bryn smöret i en stekpanna. Hacka hasselnötterna och lägg i när smöret tystnar i pannan.
· Lägg salladen på en assiett eller ett fat och toppa med hasselnötssmöret. Om man vill kan man även smula lite Fetaost över och ringla lite honung över.
KYCKLINGSPETT
Ingredienser:
400 g kycklingfilé eller kycklinginnerfilé (halloumi för ett vegetariskt alternativ.)
2 msk färsk riven ingefära
2 msk olivolja eller rapsolja
1 tsk chilipasta (sambal oelek)
1 klyfta vitlök
2 krm salt
1 krm vitpeppar
(alternativt använder du en färdig favoritmarinad)
Gör så här:
· Skär kycklingen alternativt Halloumin i bitar.
· Lägg bitarna i en skål med ingefära, pressad vitlök, olja och chili (eller i den färdiga marinaden). Låt marinera så länge du har tid – gärna i kylen över natten. Vänta med att tillsätta salt och peppar tills du ska tillaga spetten.
· Lägg träspetten i blöt ca 20 minuter.
· Fördela bitarna på spetten.
· Tillaga spetten på utegrill i ca 10 minuter runt om eller i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Det går också att steka i stekpanna på medelvärme. Kycklingen ska vara genomstekt till 70 graders innertemperatur.
· Servera spetten varma eller kalla till couscousen med Ajvar Relishsåsen.
FISKPAKET PÅ GRILL ELLER I UGN
500 g fisk (t.ex. lax, torsk eller den fisk man tycker bäst om)
4 st. salladslökar
500 g kokt färskpotatis eller delikatesspotatis (går även bra med vanlig fast potatis)
12 st. körsbärstomater
100 gram mjukt smör
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
4 st. citronskivor
Några kvistar färsk timjan eller dill
4 ark folie ca 30x40 cm stora
Gör så här:
· Skrubba och putsa potatis och koka den mjuk i 15-20 minuter.
· Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader.
· Skölj och skär tomaterna i halvor.
· Hacka salladslöken.
· Skär fisken i kuber.
· Skär fyra skivor citron.
· Klipp ut och lägg arken med folie bredvid varandra.
· Fördela potatis, fisk, salladslök, tomat och citron i mitten på foliearken och lägg en klick smör ovanpå. Salta, peppra och toppa med en kvist timjan eller dill.
· Vik ihop folien till paket. Förslagsvis: vik upp över och under kanterna på foliet. Vik sedan upp hörnorna så att vätska ej kan rinna ut. Vik upp och ihop ändarna. Vik ihop foliekanterna längs med toppen.
· Hit kan du förbereda och förvara några timmar i kylen.
· Grilla eller ugnsbaka foliepaketen i 10-15 minuter eller tills fisken är genomstekt.
· Var försiktig när du viker upp folien så du ej bränner dig. Kan ätas direkt ur folien (på tallrik) eller så kan innehållet läggas upp på tallrik.
GRÖNSAKSCOUSCOUS
Ingredienser:
500 g blandade grönsaker t ex paprika, blomkål, sparris, lök, morot (det som är billigt för säsongen)
2 msk olivolja eller rapsolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl couscous
2 msk färskpressad limejuice
2 msk sweet chili
1,5 tsk curry
Ev. lite hackade örter
Gör så här:
· Sätt ugnen på 180°C.
· Ansa och skär grönsakerna i bitar, de hårdare grönsakerna i mindre bitar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Blanda med olja, salt och svartpeppar. Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter.
· Tillaga couscousen enligt anvisning på förpackningen och tillsätt sweet chilin och curryn i vätskan.
· Blanda de rostade grönsakerna med couscous och limejuice. Smaka av med salt och svartpeppar.
· Låt dra 30 minuter före servering. Garnera ev. med lite hackade örter.
Aivar relishcreme
Ingredienser:
2 dl Creme fraiche
4 msk Ajvar relish
Salt och vitpeppar
Gör så här:
· Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
SOMMARDESSERT
Ingredienser:
Vaniljkräm (går även att använda färdig vaniljvisp eller marsankräm)
0,5 tsk vaniljpulver
1,25 dl mjölk
0,5 dl strösocker
2 äggulor (stora, spara äggvitorna och gör maräng eller pavlova på)
0, 4 dl majsstärkelse
25 g smör, mjukt
Rulltårtsbotten (går även att använda färdig sockerkaka eller tårtbotten)
2 ägg
0,75 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
0,25 dl majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Fyllning och dekoration
250 g färska jordgubbar
2 dl vispgrädde
Ev. några småmaränger och/eller något blad citronmeliss eller mynta
Gör så här:
Vaniljkräm
· Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
· Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
· Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Förvara vaniljkrämen i en lufttät burk i kylskåpet för att svalna helt och hållet innan du fyller din rulltårta med den.
Rulltårtsbotten
· Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck en form (20x30 cm) med bakplåtspapper.
· Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
· Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den fått en gyllenbrun färg. Låt botten svalna helt och hållet innan du skär upp den i bitar eller smular den.
Fyllning och dekoration
Nu är det dags att montera ihop ”tårtan”
· Varva glasen med smulad tårtbotten, vaniljkräm och delade jordgubbar.
· Avsluta med vispad grädde och jordgubbar på toppen.
· Garnera eventuellt med några små maränger eller smula någon stor och något blad av citronmeliss eller mynta.
· Servera direkt eller förvara i kylskåpet.