Kompisarna Elinor Berggren och Natalie Pihlström tittar på brevet som låg i flaskan. Foto: SVT

Flickor hittade flaskpost i Dejeforsen

Uppdaterad
Publicerad

Dejetjejerna Ellinor Berggren, 10 år, och Natalie Pihlström, 8 år, gjorde ett ovandligt fynd vid Dejeforsen. I vattnet intill kraftstationen hittade de en flaskpost.

– Det var väldigt spännande, vi visste inte vad det var eller vart det kom ifrån, säger Natalie Pihlström.

Det var i onsdags kväll som tjejerna befann sig vid Deje kraftstation med sina föräldrar. Tjejerna började leka med varandra och plötsligt såg de ett föremål i vattnet nedanför stationen.

– Vi såg att det var en flaska med ett papper i och vi sprang och hämtade våra föräldrar som hjälpte oss att plocka upp den, säger Ellinor Berggren.

Tyskt barn

Flaskan visade sig innehålla ett brev med en teckning på. Och ett namn och en adress.

– Det är ett tyskt namn och adress, säger Ellinor.

– Det står tre år bredvid, så den som ritat teckningen är nog ett barn. Men den måste fått hjälp av en vuxen och skriva namnet, säger Natalie.

Vill försöka hitta

De tror att teckningen föreställer en sol, fiskar, kanske vatten och en älg – som förmodligen ritats av en vuxen. Nu ska de båda vännerna försöka hitta personen som står nämnd i brevet.

Möjlig turist

Det verkar vara en pojken som heter Julius och som bor i Luneburg i Tyskland som ritat och kanske har han varit på besök i Värmland. Tjejerna är överens om att de måste försöka hitta personen med hjälp av sina föräldrar. Sen ska de skicka ett brev och vänta på svar.

– Det skulle vara både konstigt och roligt om vi fick svar. Annorlunda, säger Natalie.

Flaskan höll

Ingen av dem har förut hittat någon flaskpost och de tycker det var konstigt att glasflaskan inte gått sönder under tiden i vattnet.

– Den som ritat teckningen är kanske gammal nu eller som oss. Pappret är ju lite gult, säger Natalie Pihlström.

– Det är ju som i Pippi, när de skriver och skickar flaskpost, säger Ellinor Berggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.