I dagarna får många niondeklassare i Sverige sitt första antagningsbesked till gymnasiet. I Värmland har 54 procent av niondeklassarna valt en högskoleförberedande linje, vilket är en ökning med en procent jämfört med förra året.
Saga Dahlman, Noah Nilsson och Emanuel Eze går i nian på Hammarlundens skola på Hammarö. De har alla tre valt de vanligaste gymnasielinjerna – ekonomi och samhälle.
– Jag bestämde mig i höstas för att välja samhälle och det var för att jag fick veta att många av mina kompisar också skulle välja det, säger Emanuel Eze.
Finns det något som skulle kunna få er att välja en yrkeslinje?
– Det är väl typ el då kanske som är lite roligt, säger Noah Nilsson.
Det innebär nya gymnasiereformen
Hösten 2025 blir lite annorlunda jämfört med tidigare år, då kommer den första kullen i den nya gymnasiereformen att börja.
Med den nya gymnasiereformen, Gy25, förändras bland annat ämnesindelningarna och 2028 införs ett nytt betygssystem. Dessutom ska utbildningarna bättre matcha arbetsmarknaden och för att göra det måste alla regioner öka antalet platser på yrkesförberedande linjer och minska platserna till högskoleförberedande program.
Men i Karlstad görs inga förändringar i antalet platser till hösten.
– I den här reformen så handlar det om att balansera intresset som eleverna har för den utbildning de sökt med det behov som finns i branscherna, säger Johan Kullander, skoldirektör i Karlstad.
I Värmland handlar det om tre procent av platserna som ska omfördelas från högskoleförberedande linjer till yrkesförberedande. I andra regioner, till exempel i Stockholm, handlar det om fler gymnasieplatser.
SÅ MÅNGA PROCENT SKA PLATSER PÅ YRKESUTBILDNINGAR ÖKA
Blekinge: 7 %
Dalarna: 5%
Gotland: 7%
Gävleborg: 5%
Halland: 7%
Jämtland: 3%
Jönköping: 8%
Kalmar: 5%
Kronoberg: 6%
Norrbotten: 5%
Skåne: 5%
Stockholm: 11%
Södermanland: 6%
Uppsala: 5%
Värmland: 3%
Västerbotten: 3%
Västernorrland: 5%
Västmanland: 5%
Västra Götaland: 7%
Örebro: 8%
Östergötland: 5%
Källa: Skolverket