Är konsumenterna mer benägna att anmäla lockpriser, eller har problemet ökat? Det ska Fastighetsmäklarinspektionen ta reda på i en granskning. Foto: SVT

Fler mäklare anmälda för att sätta lockpriser

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar om lockpriser på bostäder har ökat stadigt de senaste åren och 2020 ser ut att bli ett rekordår, sett till hela Sverige. I Värmland har fyra mäklare anmälts hittills i år. En av dem gäller en försäljning där priset blev tre gånger högre än utropspriset.

Om slutpriset på en bostad är mycket högre än utgångspriset, kan det handla om ett så kallat lockpris, som satts för att få fler spekulanter.

– Om det går upp mot 30 procent kan det vara en indikation, men även lägre procentsatser kan innebära ett lockpris, säger David Johansson som är tillsynschef på Fastighetsmäklarinspektionen.

Mäklaren: Huset blev ”för dyrt”

Det räcker dock inte med en stor skillnad i utgångspris och slutpris för att konstatera att mäklaren kommit med ett lockpris. Det kan helt enkelt handla om att objektet varit svårvärderat, eller att budgivarna haft särskilda skäl för att trissa upp priset.

SVT Nyheter har pratat med två av de fyra anmälda mäklarna i Värmland. En av dem sålde ett hus vars slutpris blev 58 procent högre än utgångspriset. Han säger att den stegrande budgivningen kom oväntat, och att huset i slutändan blev ”för dyrt”.

Den andre vill inte kommentera det enskilda fallet – en villa som steg med 85 procent under budgivningen – men framhäver att han aldrig lägger ut en bostad till ett pris som understiger vad säljaren kan acceptera, och att det i vissa fall kan vara svårt att värdera ett hus som ligger i ett område med få andra försäljningar i närtid.

Kan leda till varning

De mäklare som bedöms ha satt ett lockpris kan få en varning från Fastighetsmäklarinspektionen och om problemet fortsätter eller kan visas vara systematiskt, kan mäklaren bli fråntagna sin licens. Det hände för första gången i år, där en mäklare i Stockholm inte längre kan fortsätta i branschen.

Nu ska Fastighetsmäklarinspektionen påbörja en granskning, för att utreda hur stort problemet med lockpriser faktiskt är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.