Fler vargar skjuts efter lagändring

Uppdaterad
Publicerad

I går sköts ytterligare en varg i Värmland och sedan halvårsskiftet i år har man skjutit fler vargar än under dom närmast föregående två åren.

I somras infördes en ändring i regelverket kring skyddsjakt i samband med rovdjursangrepp på tamdjur. Ändringen innebär att man inte längre behöver anmäla till polisen att man skjutit ett rovdjur. Det räcker att meddela länsstyrelsen. Sedan dess har antalet skjutna vargar ökat dramatiskt.

– Antalet rovdjur ökar ju och då känns det ganska naturligt att antalet skador på husdjur ökar, är landsbygdsministern Eskil Erlandssons (C) förklaring till ökningen.

Rovdjursföreningen kritiska

Under 2011 och 2012 sköts sammanlagt sju vargar i samband med angrepp på tamdjur. Under de knappt fyra månader som gått sedan regeländringen i somras har hela elva vargar skjutits. De flesta i Dalarna och Värmland. Så sent som under måndagseftermiddagen sköts en tikvalp i Acksjöreviret efter ett påstått angrepp mot en jakthund. Hunden uppvisade inga skador, uppger länsstyrelsen i Värmland som dock inte misstänker något jaktbrott i nuläget.

– Det är som vilket skadedjur som man kan skjuta och härja med hur som helst, dundrade Rovdjursföreningens Jan Bergstam i förra veckan.

Och Rovdjursföreningen är också ytterst kritisk till att det nu är länsstyrelserna och inte polisen som utreder om det eventuellt begåtts jaktbrott. Miljöåklagaren Christer B Jarlås, som tog initiativ till regeländringen, har i flera medier gett uttryck för självkritik i frågan. Men regeringen har inga planer på att se över regelverket en ytterligare gång.

– Det är ju för tidigt att uttala sig om den ökning vi ser är tillfällig eller orsakad av något annat. Där måste vi avvakta och följa den utveckling som är över tid, anser Eskil Erlandsson (C).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.