Flera tillbud inom Region Värmland med etikettskrivare. Denna i Filipstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera tillbud inom Region Värmland med etikettskrivare den senaste tiden. Värst var det på vårdcentralen i Filipstad. Foto: SVT/Ulrica Olsson

Flera tillbud inom Region Värmland med etikettskrivare

Uppdaterad
Publicerad

För ett par veckor sedan började det brinna i laboratoriet på vårdcentralen i Filipstad. En etikettskrivare visade sig vara orsak till branden. Och nu visar det sig att det inte är den enda händelsen kring sådana skrivare.

Enligt Region Värmland har det förutom branden i Filipstad, skett flera fall av rökutveckling de senaste veckorna som berott på de strömkablar som är kopplade till regionens etikettskrivare.

– Vi ser väldigt allvarligt på det inträffade och byter nu ut alla strömkablar så snart som möjligt, säger Wolmer Edqvist, tjänsteförrättande hälso- och sjukvårdsdirektör.

Gamla enheter används

Det är alltså inte själva etikettskrivarna det är fel på, utan kablarna som är kopplade till skrivarna.

– På flera håll är det gamla enheter som används och vi kommer därför så snart som möjligt byta ut samtliga äldre strömförsörjningsenheter, säger Claes Dyrman, tillförordnad Incident Manager vid IT-avdelningen i ett pressmeddelande.

Nya rutiner

Regionen har också infört nya rutiner för hur strömkablarna ska hanteras, bland annat att sladden dras ut ur vägguttaget när etikettskrivarna inte används. Detta för att minska risken för fler bränder.

Etikettskrivare används främst för att skriva ut etiketter till prover som skickas till laboratorierna, och de finns på ett stort antal platser runt om i regionenens hälso- och sjukvård, där prover tas.

I Filipstad pågår fortfarande sanering av laboratoriets lokaler, men en tillfällig provtagningsenhet finns i andra lokaler, dit patienterna kan komma i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.