Brandbil, räddningstjänsten Karlstadregionen, brandmän

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anders Markus, avdelningschef på räddningstjänsten Karlstadregionen, om vad dispensen betyder för dem. Foto: Maja Yngve/SVT

Flera värmländska kommuner får dispens från omstridda regler om dygnsvila

Publicerad

Kommunerna Karlstad, Arvika och Säffle har nu fått dispens från de nya reglerna och dygnsvila. Men undantaget ser olika ut för de olika räddningstjänsterna.

Efter de nya reglerna om vilotider har en rad kommuner ansökt om undantag och nu har den så kallade Arbetstidsnämnden på SKR, Sveriges kommuner och regioner, beslutat att ge dispens till räddningstjänstens verksamhet i flera värmländska kommuner.

Räddningstjänsten Karlstadsregionen får dispens för att möjliggöra att arbetstiden förläggs upp till 24 timmar under semesterperioden juni till augusti, men även under helger, utbildningar och övningar fram till sista januari 2025.

– Dispensen kommer göra det lättare för oss att planera vår verksamhet och därmed säkerställa att vi kan ha personal för att fullgöra alla våra uppgifter, säger Anders Markus, avdelningschef Räddningstjänsten Karlstadregionen.

När det gäller räddningstjänsten i Arvika har Arbetsnämnden beslutat att ge dispens under semesterperioden samt under helger fram till 30 januari 2025.

Räddningstjänsten i Säffle har enbart fått dispens för semesterperioden.

I klippet ovan berättar Anders Markus mer om vad undantaget från viloregeln innebär för räddningstjänsten i Karlstad.

Förenkling på gång

Frågan kring arbetstider och dygnsvila var också uppe på bordet i den konflikt mellan fackförbundet Kommunal och SKR som var nära att leda till strejk men där en överenskommelse igår nåddes.

Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal, sade då till SVT att det nu blir en förenkling och att istället för att söka dispens varje år kommer man kunna förlänga med ett lokalt förfarande.

Regler om dygnsvila

Den 1 oktober trädde nya regler om dygnsvila i kraft för många kommunala verksamheter.

För räddningstjänsten gäller de nya arbetstidsreglerna från 1 februari.

Som huvudregel ska alla medarbetare ha minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila, men i undantagsfall kan arbetstiden förläggas upp till 20 timmar om verksamheten kräver det. Arbetspass på upp till 24 timmar kan bli möjliga genom dispens.

Källa: SKR och Kommunal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.