Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En del patienter har vi kunnat hjälpa direkt” – hör Elisabeth Wennerberg berätta om resultatet av att ställa frågan om våld till patienterna. Foto: Maria Dahlqvist/SVT

Folktandvården i Värmland bidrar till att upptäcka våld i nära relationer

Publicerad

Har du blivit utsatt för våld i en nära relation? Den frågan har 37 134 vuxna patienter på Folktandvården i Värmland hittills fått. Arbetet fortsätter dagligen och nu börjar man också se resultatet av den här insatsen.

Att gå på Socialstyrelsens bestämmelse och ställa frågan om våld har man i Värmland gjort sedan 2021. Länet var först ut med att göra det och är i dag en av två regioner i landet som håller på med arbetet.

– En del patienter har vi kunnat hjälpa direkt och medarbetare har vittnat i rättegång som har lett till fällande dom, berättar Elisabeth Wennerberg som är enhetschef inom Folktandvården i Värmland.

Skyldighet att anmäla till Socialtjänsten

Får Folktandvårdens personal veta att patienter varit utsatta för våld hänvisar de till olika myndigheter och jourer. Där det finns barn i familjen har man även skyldighet att göra en orosanmälan till Socialtjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.