Länstalet är inför nästa år mer än halverat jämfört med årets tal i Värmland. Foto: Marcus Ericsson/TT

Fördelningen av nyanlända för Värmland klar

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Värmland har beslutat hur mottagandet av flyktingar ska fördelas mellan länets kommuner nästa år. Karlstad är den kommun som kommer att ta emot flest flyktingar och tre värmländska kommuner kommer inte att ta emot några nyanlända alls.

106 nyanlända personer kommer att tas emot i Värmland under 2023, det beslutade regeringen i början av december då de så kallade länstalen fastställdes. Det innebär att länstalet är mer än halverat jämfört med årets tal – som var 246.

Minskningen beror bland annat på regeringens beslut om att minska Sveriges mottagande av kvotflyktingar, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Värmlands andel utgör 3,2% av det totala prognostiserade mottagandet av nyanlända i Sverige.

Färre nyanlända till Eda

Eda kommun är en av kommunerna i Värmland som under 2023 får ett lägre mottagande än tidigare.

– Eda kommun har behållit en organisation för mottagande, vilket har resulterat i en god integration på arbetsmarknaden för våra deltagare. Både offentlig som privat sektor i kommunen signalerar rekryteringsbehov och vi har plats för nyanlända i vårt bostadsbestånd. Vi siktar på att fortsätta det goda integrationsarbetet i Eda, säger Angelica Vornanen, som är tf sektionschef Integration i Eda kommun, i pressmeddelandet.

Utöver de personer som kommunerna tar emot bedömer Migrationsverket att ungefär 169 personer bosätter sig på egen hand i länet under nästa år.

Antal nyanlända till din kommun nästa år

Arvika 15

Eda 6

Filipstad 0

Forshaga 5

Grums 5

Hagfors 5

Hammarö 10

Karlstad 30

Kil 5

Kristinehamn 5

Munkfors 0

Sunne 5

Storfors 5

Säffle 0

Torsby 5

Årjäng 5

Källa: Länsstyrelsen Värmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.