Genom kartläggningen hoppas man från SGU att få modeller och scenarier över hur miljön i Vänern utvecklas. Foto: SVT

Föroreningar i Vänern ska undersökas

Publicerad

Bottensedimentet på Vänern ska i sommar undersökas av Sveriges geologiska undersökning, SGU, i jakt på miljöföroreningar.

Även om utsläppen av miljögifter till Vänern har minskat de senaste årtiondena ligger fortfarande tidigare utsläpp kvar i mark och sjöbotten och riskerar att sprida sig i ekosystemet.

Halterna av bland annat dioxin och PCB i flera fiskarter är till exempel fortfarande förhöjda, vilket utgör ett hot mot människors hälsa och begränsar deras värde som matfisk.

– Kunskapen om miljögifternas förekomst på Vänerns botten är dock relativt dålig, vilket gör det svårt att sätta in effektiva miljöåtgärder och minska risken för spridning av dem, säger Lovisa Zillén Snowball, chef för enheten Marin miljö på SGU i ett pressmeddelande.

Genom kartläggningen hoppas man från SGU att få modeller och scenarier över hur miljön i Vänern utvecklas och ge underlag för att man bättre ska kunna prioritera vilka miljöåtgärder som ska sättas in framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.