Arkivbild Foto: SVT

Forskare undersöker hur coronakrisen påverkar våra vanor

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet vill ta reda på hur människors vanor, beteenden och upplevelser förändras och påverkas av coronakrisen. En ny enkät ska ge svar på vad vi tycker är värdefullt med den digitala tekniken och vad vi saknat under krisperioden.

– Vi vill veta vilka nya vanor man vill fortsätta med och vilka värden man saknar, säger projektledare Erik Wästlund, docent i psykologi.

Det käkas middagar, hålls möten och firas födelsedagar framför dataskärmar och telefoner runt om i världen som aldrig förr. Coronakrisen har på kort tid tvingat oss till ett digitalt umgänge och frågan är hur mycket av detta beteende som kommer leva vidare efter att coronakrisen, Erik Wästlund har sina teorier:

Coronaviruset i Värmland

– Jag tror att vi kommer ha fler digitala möten efter krisen än vi hade innan och så tror jag folk kommer fortsätta göra mer saker digitalt. Här hemma spelar vi kort digitalt till exempel.

Ska visa vad som är värt att digitalisera

Resultatet ska användas för att ge mer kunskap om vad som är värt att digitalisera och vilken betydelse fysiska platser har för oss människor.

Enkäten finns nu som en länk  på Karlstads universitets hemsida och den kommer att spridas i sociala medier bland annat, men inte direktadresseras till någon.  

– Framåt sommaren kommer vi nog ha fått in underlag och kunna se ett preliminärt resultat, säger Erik Wästlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet