Nu har den första kullen värnpliktiga ryckt in på återetablerade A9 i Kristinehamn. Ett 90-tal personer får delar av sin militärutbildning vid Villingsbergs skjutfält.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var självklart för mig att göra värnplikt” – Madeleine Ogden, som är en av de nyinryckta, berättar mer i klippet. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Första gruppen värnpliktiga har ryckt in i lumpen vid A9

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den första kullen värnpliktiga ryckt in på återetablerade A9 i Kristinehamn. Ett 90-tal personer får delar av sin militärutbildning vid Villingsbergs skjutfält.

I väntan på att det nya A9, Bergslagens artilleriregemente, ska bli färdigt och inflyttningsklart på Harberget i Kristinehamn år 2030 kommer utbildningen för de värnpliktiga hållas vid skjutfältet som ligger strax öster om Karlskoga.

Den här veckan ryckte den allra första värnpliktskullen in där.

– Det var självklart för mig att göra värnplikt, min storasyster gjorde värnplikten och pratade mycket gott om det och då bestämde jag mig, säger Madeleine Ogden som är en av de nyinryckta.

Fler kommer ansluta

62 personer som ska göra tio månaders värnplikt ryckte in i måndags. Ytterligare 26 stycken som gör 15 månader och som startat sin utbildning i Skövde, vid Skaraborgs regemente, kommer att ansluta till gruppen i Villingsberg.

– Samtliga som tjänstgör på Noraskog kompani vill på något sätt hem till Värmland. Och att kunna etablera artilleriförmåga i södra Sverige, det känns riktigt bra, säger kompanichef Alexander Cedervall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.