Kristinehamn är en av de orter som kan vänta sig flest ny arbetstillfällen när nya A9 nyggs upp. Foto: Petra Älvstrand / TT

Upp emot 200 arbetstillfällen när A9 byggs upp i Kristinehamn

Publicerad

Försvarsmakten ska växa på flera orter i landet.

Där uppskattas sammanlagt 550–850 arbetstillfällen kunna skapas.

Riksdagen ska på tisdag klubba försvarsbeslutet för 2021–2025. Beslutet innebär den största upprustningen på många årtionden.

Men försvarssatsningarna får också betydelse för de sju orter där Försvarsmakten ska växa. Försvarsdepartementet har gjort en uppskattning som hamnar på sammanlagt mellan 550–850 nya arbetstillfällen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) betonar att detta bara är en bedömning och att Försvarsmakten inte är klar med sin planering. Därför vill han vara försiktig och håller sig till att det kan bli ”minst” 550 jobb.

– Det här är naturligtvis viktiga och stora tillskott som betyder mycket. Det är också en fördel för en ort att kunna säga att man är en regementsort, säger Hultqvist.

Orter kan hoppas

Flest jobb kan Kristinehamn, Falun och Sollefteå hoppas på.

I Kristinehamn ska en nytt artilleriregemente, A 9, med tillhörande skjutfält i Villingsberg byggas upp. Ett regemente med 2–3 utbildningskompanier bedöms kräva 75–120 militära befattningar. Behovet av civil personal bedöms vara 50–80 befattningar. Totalt alltså 125–200 befattningar i Kristinehamn.

”Positiv effekt”

Det är dock inte säkert att allt handlar om nyanställningar, eftersom det beror på hur Försvarsmaktens omorganisation ser ut.

Å andra sidan kan jobbeffekten på orterna bli större om man räknar in till exempel byggjobbare och servicepersonal.

– Det får effekter för övrigt näringsliv för personalen ska både bo och handla mat och leva på de här orterna. Det tror jag har en positiv effekt, säger Hultqvist.

Riksdagen debatterar i dag försvarsbeslutet och fattar beslut på tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.