Från rekordsolig mars till rejält bakslag – snöoväder på ingång

Uppdaterad
Publicerad

Mars bjöd på milt och soligt väder i Värmland och Karlstad hade sin soligaste marsmånad någonsin – men nu gör vintern comeback.

Under torsdagen väntas ett omfattande snöfallsområde över hela Värmland och SMHI har utfärdat en gul varning för länets södra delar.

Aprilväder är inget nytt fenomen men efter en mild och solig mars hade antagligen många fått upp hoppet om att våren är här på allvar.

Karlstad slog exempelvis sitt tidigare solrekord då det i mars noterades 247 soltimmar, fyra timmar bättre än tidigare rekordåret 2013. (Mätningarna inleddes 1950).

Snön drar in

Enligt SVT:s meteorolog Deana Bajic har Värmland nu meteorologisk vår – men det märks knappast.

Och värre blir det.

Gul varning

Snö kommer att falla redan under onsdagen och imorgon kommer ett nytt snöoväder in och sprider sig över hela Värmland. Flera centimeter snö väntas i södra och mellersta länet. I södra Värmland har SMHI utfärdat en gul varning (den lägsta) för att  störningar i trafiken kan förekomma orsakat av mycket snö och slask på vägarna, möjligen ishalka och på vissa håll snödrev i samband med blåst.

I videon berättar SVT:s meteorolog Deana Bajic mer om vädret de kommande dagarna.

Gul varning snöfall

Störningar i trafiken kan förekomma orsakat av mycket snö och slask på vägarna, möjligen ishalka och på vissa håll snödrev i samband med blåst.

Hur kan det påverka mig?

  • Trafiken går långsammare på grund av halka, snömodd, dålig sikt och snörök.
  • Begränsad framkomlighet på vägar som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.
  • Risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.
  • Områden med luftburna elledningar kan påverkas och vid en temperatur nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen.
  • Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.