I februari fattade riksdagen beslut om att skyddade boenden för våldsutsatta ska omfattas av tillståndsplikt och kvalitetskrav. Den 1 april trädde den nya lagändringen i kraft och därefter har flera kvinnojourer behövt stänga ned sina boenden, eftersom de inte haft möjlighet att uppfylla de nya kraven.
Högre tryck på kvinnojouren i Karlskoga
Kvinnojouren Maggan i Karlskoga har ansökt om tillståndsplikten och har goda förhoppningar om att kunna fortsätta driva sitt boende.
Cecilia Heikkonen, ordförande och verksamhetschef på Kvinnojouren Maggan, tycker sig däremot se effekterna av att andra verksamheter har behövt stänga sina boenden.
– Vanligtvis ser vi ett högt tryck efter semestrarna men det är mer intensivt nu de här sista veckorna i augusti än vad det brukar vara. Vi hör också av socialtjänsten att det är svårt att hitta andra boenden, säger Cecilia Heikkonen, ordförande och verksamhetschef på Kvinnojouren Maggan.
Nedlagda boenden i Värmland
I Värmland har bland annat kvinnojouren i Nordvärmland samt Kvinnojouren Frida i Säffle och Åmål sagt upp sina skyddade boenden på grund av tillståndskravet. Kvinnojouren i Nordvärmland har utöver boendet lagt ned på grund av svårigheter med att rekrytera nya volontärer.
Det innebär lagändringen
• Skyddat boende införs som en ny boendeinsats i socialtjänstlagen
• Varje kommun ansvarar för att det finns tillgång till skyddade boenden
• Barnrättsperspektivet stärks: barn som följer med en vårdnadshavare ska få egna beslut om insatser, ökad rätt till skolgång samt möjlighet till hälsoundersökning
• Insatsen skyddat boende ska vara av god kvalitet
• Privata utförare som driver skyddade boenden måste ha tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO), kommuner som driver skyddat boende ska anmäla det till IVO.