En kvinna skriver på en whiteboard.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I nuläget är det fullt på det skyddade boendet i Karlskoga, som drivs av Kvinnojouren Maggan. Verksamhetschef Cecilia Heikkonen berättar att de märker av effekterna av att andra boenden stängt ned. Foto: Moa Fox/SVT

Fullt hos skyddat boende i Karlskoga – märker effekter av ny tillståndsplikt

Publicerad

En ny lag om tillståndskrav för att bedriva skyddat boende trädde i kraft 1 april i år. Efter det har flera skyddade boenden i landet varit tvungna att stänga ned sin verksamhet.

Nu märker kvinnojouren Maggan i Karlskoga av ett högre tryck än vanligt på sitt boende.

I februari fattade riksdagen beslut om att skyddade boenden för våldsutsatta ska omfattas av tillståndsplikt och kvalitetskrav. Den 1 april trädde den nya lagändringen i kraft och därefter har flera kvinnojourer behövt stänga ned sina boenden, eftersom de inte haft möjlighet att uppfylla de nya kraven.

Högre tryck på kvinnojouren i Karlskoga

Kvinnojouren Maggan i Karlskoga har ansökt om tillståndsplikten och har goda förhoppningar om att kunna fortsätta driva sitt boende.

Cecilia Heikkonen, ordförande och verksamhetschef på Kvinnojouren Maggan, tycker sig däremot se effekterna av att andra verksamheter har behövt stänga sina boenden.

– Vanligtvis ser vi ett högt tryck efter semestrarna men det är mer intensivt nu de här sista veckorna i augusti än vad det brukar vara. Vi hör också av socialtjänsten att det är svårt att hitta andra boenden, säger Cecilia Heikkonen, ordförande och verksamhetschef på Kvinnojouren Maggan.

Nedlagda boenden i Värmland

I Värmland har bland annat kvinnojouren i Nordvärmland samt Kvinnojouren Frida i Säffle och Åmål sagt upp sina skyddade boenden på grund av tillståndskravet. Kvinnojouren i Nordvärmland har utöver boendet lagt ned på grund av svårigheter med att rekrytera nya volontärer.

Det innebär lagändringen

• Skyddat boende införs som en ny boendeinsats i socialtjänstlagen

• Varje kommun ansvarar för att det finns tillgång till skyddade boenden

• Barnrättsperspektivet stärks: barn som följer med en vårdnadshavare ska få egna beslut om insatser, ökad rätt till skolgång samt möjlighet till hälsoundersökning

• Insatsen skyddat boende ska vara av god kvalitet

• Privata utförare som driver skyddade boenden måste ha tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO), kommuner som driver skyddat boende ska anmäla det till IVO.

Sveriges kommuner och Regioner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.