Tre personer försöker sig på att göra en kullerbytta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För att kunna slå en kullerbytta behöver man kunna balansera, och samtidigt rotera eller rulla kroppen. Något som svenska barn och vuxna enligt statistiken blivit allt sämre på. I klippet kan du se hur det gick för dem som vågade testa inför SVT:s fotograf. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Fyra av tio svenskar kan inte slå en kullerbytta

Publicerad

I dag, den 31 mars, är det kullerbyttans dag. En dag för att uppmärksamma vikten av bra motorik. Enligt en ny undersökning av Verian, tidigare Sifo, tror sig omkring fyra av tio svenskar inte kunna slå en kullerbytta.

Kullerbyttan har blivit en symbol för de grundmotoriska färdigheter som krävs för att kunna kontrollera sin kropp. För att kunna slå en kullerbytta behöver man kunna balansera, och samtidigt rotera eller rulla kroppen. Något som svenska barn och vuxna enligt statistiken blivit allt sämre på.

Se i klippet hur det går med kullerbyttorna för personer i Karlstad.

Idrott i skolan

När barn, och kanske även vuxna, blir sittande stilla för mycket, är risken stor att man tapper sina grundläggande fysiska färdigheter.

Sämre motorik

De flesta som ändå säger sig kunna slå en kullerbytta har antingen lärt sig hemma eller i skolan när de var barn. Men enligt internationell forskning har barns motoriska färdigheter försämrats.

En ny studie gjord i Sverige visar att allt fler yngre barn (förskoleklass–årskurs 3) har det som kallas låg motorisk kompetens. En ökning under de senaste 10–20 åren från 15 till drygt 30 procent. Bland elever i årskurs 4–6 har det varit en ökning från 10 till 23 procent under samma period.

Kullerbyttans dag uppmärksammas på initiativ av Gymnastikförbundet.

Varför behövs en grundmotorik?

Grundmotorik är förmågan att balansera, rotera eller rulla kroppen, att kunna springa och klättra. Att kontrollera sin kropp helt enkelt. Det kan handla om att kunna göra en kullerbytta, stå på ett ben, hoppa jämfota, gå baklänges eller att stå på händer mot en vägg.

Källa Gymnastikförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott i skolan

Mer i ämnet