Byte av sopor i Arvika

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är faktiskt ett roligt jobb” – Emma Hermansson byter ut de gamla soptunnorna. Hör henne berätta mer om arbetet i klippet. Foto: Ulrica Olsson/SVT

Fyra månader efter lagändringen: Försenade soptunnor på plats i Arvika och Eda

Publicerad

Nu kan man inte längre välja om man vill sortera ut sitt matavfall från övriga sopor. Från och med den 1 januari 2024 är det enligt lag obligatoriskt för alla att sortera ut matavfallet från övriga sopor.

Men i Arvika och Eda kommuner har det dröjt ända tills nu innan kommunen börjat köra ut de nya sopkärlen med två fack.

– Vi ville först arbeta fram nya dokument för politikerna att besluta om gällande nya föreskrifter och ny taxa. Det har dröjt lite, men nu är allt på plats, säger Elin Alsterhag, renhållningschef i Arvika och Eda kommuner.

Trots förseningen slipper kommunen straffavgift.

Slipper straffavgift

– Vi har haft en dialog med tillsynsmyndigheten, som ser att vi har en plan och därför godkänt att det dröjt några månader, säger Elin Alsterhag.

Tidigare har det varit valfritt att sortera hushållsavfall i Arvika och Eda. Om man avstått från att sortera, har en högre avgift tagits ut. Ändå har omkring 13 procent av hushållen i Arvika och fem procent av hushållen i Eda kommun valt den högre avgiften, för att slippa sortera ut sitt matavfall.

Nu finns inte längre valet och omkring 2 000 sopkärl med bara ett fack ska under året bytas ut till kärl med två fack.

Gamla soptunnor byts ut

Det jobbet ska göras av Emma Hermansson som till vardags jobbar som sophämtare, men nu ska hon den närmaste tiden arbeta med att byta ut alla gamla soptunnor som bara har ett fack.

– Det är faktiskt ett roligt jobb. Jag får åka runt i hela kommunen, så det är ett jobb med mycket variation och det leder ju till någonting bra, säger hon.

Men det är också hon och hennes sophämtarkollegor som ska hålla koll på att kunderna sköter sig. Och de kunder som trots den nya lagstiftningen struntar i att sortera ut matavfallet kommer att få en straffavgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.