• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I dag var sista dagen att överklaga jakten

Fyra organisationer överklagar vargjakten

Publicerad

På torsdagen inkom ytterligare två överklaganden av vinterns vargjakt. Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen kräver att jakten stoppas. Två jägarorganisationer hade redan överklagat och vill istället skjuta betydligt fler vargar.

Hur många vargar finns det egentligen och hur många kan skjutas i vinterns jakt?

Den frågan får mycket olika svar i de överklaganden som nu kommit in efter länsstyrelsens jaktbeslut.

Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen hävdar i sina överklaganden att stammen är alldeles för liten för att tåla någon jakt alls. Jägareförbundet vill tömma ytterligare två värmländska revir och Jägarnas riksförbund vill skjuta hela 63 vargar i Värmland.

Sista dagen att överklaga

Det var den 28:e september som fem länsstyrelser beslutade om jakt på totalt 22 vargar i fem län; sex i Värmland, två i Örebro län, sex i Dalarna , två i Gävleborg och sex i Västmanland.

LÄS MER: Sex vargar får skjutas i Värmland

I Värmland är det Vimyrenreviret som ska tömmas helt på varg enligt länsstyrelsens beslut.

Jaktbeslutet fick genast kritik från både jägare och miljöorganisationer. I dag var sista dagen att överklaga.

Torbjörn Nilsson, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen förklarar varför föreningen vill att jakten stoppas helt.

– Vargstammen är för liten, för inavlad och för isolerad från andra vargar för att tåla jakt. Det kommer för få invandrande vargar med nya gener. Stammen är mycket sårbar.

LÄS MER: Rovdjursföreningen – ”Fel att ha vargjakt på det här sättet”

”Fler vargar nästa år”

Svenska Jägareförbundets vice ordförande i Värmland, Anders Olsson, är av rakt motsatt åsikt.

– Med det jaktbeslut som finns nu kommer stammen inte att minska i Värmland. Sannolikt kommer vi att ha fler vargar nästa år istället. Vi ligger långt över riksdagsbeslutet om nivån för gynnsam bevarandestatus.

Båda de överklagande jägarorganisationerna anser att vargstammen kan minskas kraftigt. Jägarnas riksförbund anser att 166 vargar borde skjutas i landet som helhet. Jägareförbundet menar att ytterligare två värmländska revir bör tömmas, de i Jangen och Glaskogen,

– Det handlar om ytterligare 15-20 vargar som borde skjutas i år här i Värmland, säger Anders Olsson.

– Långsiktigt borde ett 100-tal vargar bort. Jägareförbundets målsättning är att vi ska ha max ett 20-tal vargar i Värmland, och då måste vi börja minska stammen nu.

Oense om stammens storlek

Svenska Rovdjursföreningen är oense både om jakten och stammens storlek. Föreningen underkänner helt den beräkningsmodell som används för att uppskatta hur många vargar som finns.

– Man har räknat vargarna på ett felaktigt sätt, så att vargar som dött efter inventeringen räknas in i stammen. Sedan finns det också ny kunskap om genetik och invandring. Det behövs mer invandring än man tidigare trott för att säkra stammens gener, säger ordföranden Torbjörn Nilsson.

Totalt sedan jakten återupptogs 2010 har 133 vargar fällts vid sex jakttillfällen.

Olika bedömningar har stoppat jakten

Jakten har stoppats vid flera tillfällen efter beslut i olika svenska domstolar och efter kritik från EU-domstolen. Olika domstolar har gjort olika bedömningar, vilket har lett till att jakt kunnat genomföras i vissa län, medan den stoppats i till exempel Värmland.

Från och med förra året handläggs därför alla överklaganden av Förvaltningsrätten i Luleå och Kammarrätten i Sundsvall, för att bedömningarna ska bli likadana för samtliga län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.