Pristagarna Emma Englund, Elvira Blomberg Göth och Fredrik Hedman applåderas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samtliga pristagare får åka på en ledarskapskurs på totalt nio dagar spridda över hösten och våren. Foto: Olle Ängeby/SVT

Fyra ungdomar prisades i Karlstad för sitt civilkurage

Uppdaterad
Publicerad

I samband med Raoul Wallenbergs dag delade Karlstad city Rotaryklubb ut utmärkelser till fyra ungdomar som visat prov på civilkurage. En av dem, Elvira Blomberg Göth fick också ett stipendium på 5 000 kronor.

– Jag ska flytta ganska snart så då blir det jättebra att ha lite extra i sparkassan. Kanske köper jag ett strykjärn för pengarna, säger hon.

De fyra pristagarna, Frida Andersson, Emma Englund, Elvira Blomberg Göth och Fredrik Hedman, har enligt juryn på olika sätt visat prov på civilkurage.

Prismotiveringarna säger att en av dessa varit en trygg och lyhörd ledare för tjejer i den mansdominerade sporten amerikansk fotboll.

En annan har i sin roll som ledare för konfirmander löst konflikter och sett till att alla runt honom inkluderas i gemenskapen.

En tjej har genom sitt arbete inom ett toleransprojekt varit en stöttande lyssnare som stått upp för sunda värderingar, och stipendietagaren Elvira Blomberg Göth har i olika situationer visat empati för människor i utsatta situationer.

– Det känns mer som en självklarhet än att man ska behöva få ett pris för det. Utan det är väl sånt man gör. Behöver någon hjälp så hjälper man till, säger Elvira Blomberg Göth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.