• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hammarö kommuns gatuingenjör Martin Elfström förklarar i klippet varför jättebalsamin är ett hot mot miljön. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Gemensamma krafttag mot invasiva jättebalsamin

Publicerad

För tredje året i rad gör Hammarö kommun en satsning för att bekämpa spridningen av den invasiva växten jättebalsamin. Under onsdagen samlades Odlarföreningen och privatpersoner för att sluta upp i kampen för den biologiska mångfalden.

Arbetet utförs i djupsundsviken tillsammans med ideella krafter i syfte att bevara vackra naturmiljöer i stadsområden.

Martin Elfström, som är gatuingenjör vid Hammarö kommun och drivande i satsningen, berättar att resurserna för den här typen av insatser är begränsade efter den nya regeringens sänkta miljöbudget för 2023.

– Vi fokuserar på områden som vi har tagit fram i samarbete med Länsstyrelsen med speciella eller höga naturvärden så att det ger mest effekt, säger han.

Hör Martin Elfström förklara i klippet varför jättebalsamin är skadlig för naturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.