Othilia och Eddie fick en chans till – nu studerar båda på gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

De tappade motivationen i grundskolan, saknade stöd från lärarna och stod sedan utan behörighet att söka till gymnasiet. Men Othilia Gustavsson, 17, och Eddie Fransson, 18, från Kil fick en ny chans tack vare två år på introduktionsprogrammet.

– Jag trodde det var över, säger Eddie som nu läser Fordons- och transportprogrammet i Säffle.

Kils kommun startade introduktionsprogrammet (IM) för två år sedan. IM är en kompletteringslinje för de elever som inte har nått kunskapskraven för att komma in på ett nationellt gymnasieprogram.

Här får varje elev en individuell studieplan. Antalet platser är begränsat och i Kil går det totalt 20 elever. Othilia och Eddie är två av dem som tack vare mindre elevgrupper, individuella scheman och mer tid med lärarna nu lyckats komma in på gymnasiet.

– Det blev som en andra chans. Jag trodde det var över men så dök den här chansen upp och så gick det jättebra, säger Eddie Fransson som nu läser Fordons- och transportprogrammet i Säffle.

– Alla är olika men här får man ta det i sin egen takt, säger Othilia Gustavsson som går Lantbrukslinjen på Lillerudsgymnasiet.

I klippet berättar Othilia Gustavsson och Eddie Fransson om sin resa och vad det var som gjorde att allt vände för dem.

Ny skolstatistik

Skolverkets nya statistik visar att avgångsbetygen för niorna i Värmland följer trenden i riket som helhet. Det är alltså något färre elever som har behörighet till nationellt gymnasieprogram i år jämfört med läsåret 2020/2021.

Förra läsåret var det 86,9% av eleverna i klass nio på alla grundskolor i Värmland som hade tillräckligt bra betyg för att komma in på gymnasiets yrkesprogram. Läsåret 2021/2022 var det 85,7%.

Det är också färre elever som fick godkänt i alla ämnen det senaste läsåret jämfört med läsåret innan.

Slutbetygen för årskurs 9 på samma nivå som före pandemin – Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.