Tre eleverstår tillsammans i en dusch som har vit kakelvägg. De är klädda i olika stilar, med en svart tröja, en grå skjorta och en rutiga klänning. Rummet har en enkel och ren design.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har känt att jag inte vill anstränga mig till 100 procent för att jag inte vill svettas” Laith Alkeddeh, Ville Skinnargård och Ebba Andersson är glada över de nya duschbåsen. Foto: SVT

Gymnasieelever i Karlstad får duschbås

Uppdaterad
Publicerad

Nu slipper eleverna på Nobelgymnasiet och Sundsta-Älvkullegymnasiet duscha inför publik. Enligt plan ska separata duschbås stå klara i januari.

– Jag har känt att jag inte vill anstränga mig till 100 procent för att jag inte vill svettas för mycket, säger gymnasieeleven Laith Alkeddeh.

Elever som blir utstirrade i omklädningsrummet, elever som idrottar i sina vanliga kläder och elever som skippar idrotten. Ja, anledningarna till att duschbåsen byggs är flera.

I drygt två år har elever och lärare försökt få politikerna att förstå varför det är så viktigt att eleverna får duscha i fred.

– Jag tycker mig se en ökning av elever som kommer och pratar om att idrotten är jobbig, säger Sofia Estenberg, kurator på Sundsta-Älvkullegymnasiet.

Duschar hellre hemma

Gymnasieeleverna Laith Alkeddeh och Ebba Andersson har båda idrott sist på skoldagen. Eftersom ingen av dem känner sig trygga med att duscha i skolan, går de istället hem och duschar.

– Och då tänker jag att jag inte ska göra något efter skolan på torsdagar, för jag vill duscha hemma, säger Ebba Andersson.

Laith Alkeddeh berättar att han undviker att anstränga sig för mycket så att han ska slippa duscha.

– Jag har känt att jag inte vill anstränga mig till 100 procent för att jag inte vill svettas för mycket.

– Det är väldigt privat att visa sig naken framför andra, säger Ville Skinnargård, elev på Sundsta-Älvkullegymnasiet.

Tror att fler kommer duscha i skolan

Förslaget om att bygga duschbås i omklädningsrummen har tagits upp av elevkåren flera gånger. Därför är eleverna glada att det nu äntligen blir av.

Nu hoppas de att fler vill duscha efter idrotten.

– Jag tror att många fler kommer vilja vara med på idrotten, säger Ebba Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.