Hagfors skolchef Jenny Dahlin berättar om satsningen på det nya bowlinggymnasiet där Hagfors blir fjärde orten i Sverige med NIU-certifiering. Foto: SVT

Hagfors satsar på bowling – ny gymnasieutbildning sjösätts

Publicerad

Att kombinera gymnasiestudier med elitförberedande idrott har ökat i popularitet under många år.

Nu får Värmland ännu en nationell idrottsutbildning, NIU, när Älvstrandsgymnasiet i Hagfors utökar sin idrottsprofil med bowling.

I dag finns en lokal idrottsutbildning för bowling i Hagfors men nu är det klart att Älvstrandsgymnasiet kan starta en nationell idrottsutbildning från hösten 2022, som fjärde ort i landet. Fyra elever kommer att antas den första terminen och en instruktör ska anställas på halvtid.

– Vi tror att det är viktigt för våra ungdomar att kunna få kombinera sin idrott med sina studier, säger skolchefen Jenny Dahlin.

Se mer om den nya satsningen i videon här ovan.

De har NIU-utbildningar

I Hagfors finns redan en NIU-utbildning för innebandy. I Karlstad finns NIU-utbildningar i fotboll, ishockey, handboll, amerikansk fotboll och innebandy. Degerfors och Torsby har båda NIU-utbildningar i fotboll. I Torsby finns även alpint som NIU-utbildning.

I Värmland finns även tre riksidrottsgymnasier, längdskidor och skidskytte i Torsby samt friidrott i Karlstad.

Många söker

Trenden med högt söktryck håller i sig enligt Kim Johansson som ansvarar för idrottsutbildningarna i Karlstads kommunala skolor.

– Det har blivit väldigt populärt och samtidigt har verksamhetens kvalitet och inriktning blivit bättre. Det är inte ett träningsläger utan en utbildning för livet, säger Johansson.

Idrottsgymnasier

Det finns två varianter av idrottsutbildningar: riksidrottsgymnasier, RIG, och nationellt godkända idrottsutbildningar, NIU. Utbildningarna riktar sig till elever som vill kombinera sin gymnasieutbildning med en elitidrottsutbildning.

Riksidrottsgymnasier är riksrekryterande vilket innebär att elever från hela landet kan söka. De nationellt godkända idrottsutbildningarna är lokala eller regionala. Utbildningarna har tydlig elitidrottskaraktär.

För att bli godkänd som NIU krävs ett etablerat samarbete med specialidrottsförbund. Riksidrottsgymnasierna ska vara godkända av Riksidrottsförbundet.

RIG har, till skillnad från NIU, statligt stöd för merkostnaderna i ämnet specialidrott.

Riksidrottsgymnasierna har cirka 1 200 elever och NIU minst 9 000 elever.

Källa: Skolverket och TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.