Häktningsförhandlingarna hölls vid tingsrätten i Karlstad på tisdagen. Foto: SVT

Tre häktade misstänkta för grovt miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer, två män och en kvinna, med kopplingar till NMT-koncernern häktades på tisdagen vid tingsrätten i Karlstad misstänkta för grovt miljöbrott under flera års tid. En av männen är även misstänkt för grovt penningtvättsbrott. Alla tre nekar till brott.

– Brottet består i att man har hanterat bygg- och rivningsmassa på ett miljöfarligt sätt. Man misstänks har grävt ner det i marken och i vissa fall använt det som konstruktionsmaterial till vägar. Man har dumpat det i naturen, säger åklagare Kristina Persson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Fastighet i Karlstadsområdet

Dumpningen av det miljöfarliga materialet ska ha skett på olika platser i Mellansverige. I ett fall har det enligt åklagaren handlat om dumpning på en fastighet i Karlstadsområdet, år 2016, och en av männen häktades under tisdagen misstänkt för det och för grovt penningstvättsbrott i samband med det.

– Jag påstår att han har varit organisatören bakom den dumpningen. Det var vid en husrannsakan vid fastigheten som man upptäckte gropen där, säger Kristina Persson.

Misstänkta i återvinningsbolag

Samme man är även häktad misstänkt för att tillsammans med de andra två ha begått grovt miljöbrott på olika platser i landet mellan 2015 och 2020. Den andre mannen och kvinnan ska båda ha haft ledande ställning i ett återvinningsbolag i Stockholmstrakten. Exakt vilka platser man dumpat avfall på vill åklagaren inte säga.

Det finns sedan tidigare ett mål vid Värmlands tingsrätt som gäller nedgrävningen i Karlstadsområdet, där fastighetsägaren tillsammans med ytterligare en person dömts. Enligt åklagaren ska mannen som hon anser vara ”organisatören” haft en koppling till just fastighetsägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.