Hållbar modeindustri blir verklighet i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Företaget re:newcell AB satsar 70 miljoner kronor på att bygga en anläggning för en helt ny form av bomullsåtervinning i Kristinehamn. Med deras nya teknik görs till exempel gamla jeans om till ny textilmassa, som sedan kan användas för att sy nya kläder.

Fram tills nu har det inte varit möjligt att göra ny massa av återvunna textilier, men med den nya re:newcell-massan går det och kvalitén på det nya tyget blir dessutom tillräckligt god för att leva upp till de krav som modeindustrin kräver.

Arbetet med att ta fram den nya tekniken har pågått sedan 2012 och nu har resultaten nått en sådan kvalitet att bolaget satsar 70 miljoner kronor på att bygga en första produktions-anläggning. Bygget sker inne på AkzoNobels fabriksområde i Kristinehamn.

– Vi är mycket glada att nu kunna gå vidare och bidraga till att förverkliga drömmen om en hållbar textil-industri i Sverige. Kristinehamn ligger mitt i Paper Province i Värmland och ger oss tillgång till en fantastisk kompetensbas när det gäller resurseffektiv massaproduktion. Vi tycker att det är mycket positivt att vi kan samlokalisera med en förstklassig anläggning som AkzoNobels i Kristinehamn, säger re:newcells styrelseordförande Malcolm Norlin.

– Det känns fantastiskt roligt att vi nu får ett nytillskott här i Kristinehamn. Att det är en miljövänlig teknik med stor potential till framtida tillväxt är förstås ett väldigt stort plus. Etableringen av re:newcell AB ligger dessutom helt i linje med det innovationsarbete som Näringslivssamverkan påbörjat i Kristinehamn, säger Kristinehamns näringslivschef Madelen Richardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.