– Det är fantastiskt och det visar att det är en fråga som berör många, säger Ulrika Fors Hardick som är en av initiativtagarna till folkomröstningen.
Det krävs att tio procent av de röstberättigade skriver under kravet. Det betyder, i Hammarö kommun, cirka 1200 namnunderskrifter. Uppskattningen som nu görs är att drygt 1 700 personer skrivit under listorna.
”En demokratisk rättighet”
Namninsamlingen på Hammarö startade efter kommunfullmäktiges inriktningsbeslut om planer på en storskola vid Hammarö utbildningscenter.
Om den blir verklighet skulle det innebära en avveckling av Lillängsskolan och högstadiet på Mörmoskolan och Hammarlundens skola.
– Folkomröstningar är en demokratisk rättighet, det kan jag inte säga något om. Det är jättebra att de engagerar sig.
Så har kommunalrådet Per Aspengren (S) kommenterat kravet på en folkomröstning i SVT tidigare.
– Men för mig är det svårt att veta vad det är för fråga vi ska folkomrösta om för vi har inget beslut ännu. Vi har bara ett inriktningsbeslut, så först måste ett slutgiltigt beslut komma och där är vi inte än. Vi vill ha en jämlik och likvärdig skola.
Kommunfullmäktige avgör
Om de som kräver en folkomröstning får in tillräckligt många namn måste kommunfullmäktige behandla frågan. Om mer än en tredjedel av politikerna säger ja till folkomröstningen ska den genomföras. Men en folkomröstning är bara rådgivande.
Det är slutligen politikerna i kommunfullmäktige som tar de avgörande besluten om skolans organisation.