Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skyltar längs med en ”Må-bra-led” i Sunne har fått står kvar trots att skogen är borta. Foto: Daniela Roth

Här är Sveriges fulaste kalhygge – Sunne kommun: Ödets ironi att skyltarna står kvar

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges fulaste kalhygge finns i Sunne. I alla fall enligt en inte alltför smickrande tävling där miljörörelsen Greenpeace uppmanat allmänheten att skicka in bilder på fula kalhyggen.

– Jag hade precis tagit en bild på skylten vid kalhygget när jag fick reda på den här tävlingen. Och jag tyckte den skulle passa in, säger Daniela Roth, som bor i närheten och ofta är ut med sin hund i skogen. Nu väljer hon andra promenadleder, eftersom det här inte längre finns en riktig skog.

Det är miljörörelsen Greenpeace som uppmanat allmänheten att skicka in bilder på kalhyggen. Av 80 nominerade gick fem till final. Det vinnande bidraget skickades alltså in av sunnebon Daniela Roth.

Kalhygget är ett av flera längs en populär promenadslinga som utgår från Sunne hembygdsgård. För ett antal år sedan gjordes promenadslingan med stöd av EU-pengar till en så kallad ”må-bra-led” med speciella skyltar om välbefinnande genom vistelse i skog. Skyltar som fått stå kvar trots att stora delar av skogen avverkats på grund av granbarkborre angrepp.

– Det känns väl inte så roligt att ha blivit utsedd till vinnare i just den här tävlingen, säger Anders Olsson, utvecklingsledare på Sunne kommun.

Självklart finalist

Juryns motivering: Det tragikomiska i att inte längre kunna njuta av naturen och ”utforska miljön” gör det här kalhygget till en självklar finalist.

Avverkningen har enligt Sunne kommun gjorts på grund av rasrisk, då många av träden var hårt ansatta av barkborre.

Men skyltarna som uppmanar en att njuta av skogen och reflektera över sitt eget liv sitter kvar.

Känner du dig som ett kraftfullt och mäktigt träd, som en murken stock, mjuk som mossa, hård som sten eller lutar kanske hela din tillvaro? Genom upplevelsen här kan du reflektera över ditt eget liv. Kommer det nya tankar till dig? (Citat från skylten vid kalhygget)

Men istället för mäktiga träd och mjuk mossa möts besökaren av ett renrakat område med lite trädstumpar här och där.

– Det är lite av ödets ironi att skylten med texten att man ska njuta av skogen står kvar. Vi borde ha tagit ner den innan avverkningen, för nu är det ju inte vidare naturskönt på platsen, säger Anders Olsson, utvecklingsledare på Sunne kommun.

Må-bra-led

Så här är det första instruktionerna hur man ska till vandra på en må-bra-led:

Stanna till och reflektera över hur du mår och känner dig inombords just idag. Känner du dig lugn, koncentrerad, energisk och utan oro eller upplever du motsatsen?

Notera vad du känner just nu för att sen ställa dig samma frågor när du vandrat klart. Läs på skyltarna längs leden eller i den informationsfolder som finns att hämta. Gör uppgiften eller reflektera över det som står på skylten. Skyltarna utgår från dina sinnen och dina upplevelser i nuet. Var därför här och nu! För att skogen ska ha en chans att inverka maximalt på din upplevelse ska du vandra/färdas i lugnt tempo, ensam eller två och två, ge dig tid att utföra uppgifterna. (Källa: Länsstyrelsen Värmland)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.