Midsommarfirande har en lång tradition i Sverige. Redan i förkristen tid, innan 500-talet före Kristi födelse, firande man sommarsolståndet vid en tidpunkt som stämmer väl med dagen för senare midsommarfirande. Stenristningar visar hur man dyrkade solen genom danser och riter.
Enligt Sveriges Hembygdsförbund är de äldsta bevarade skrifterna som nämner midsommarfirandet i Norden de isländska kungasagorna från 1200-talet där det berättas att Olav Tryggvason avskaffade offerölen till förmån för högtidsöl vid midsommar, jul, påsk och Mikaeli.
– Inom hembygdsrörelsen tycker vi att det är viktigt att alla kan ta del av kulturarvet. Midsommarfirandet är det mest populära av hembygdsrörelsens drygt 12 000 evenemang, säger Jan Nordwall som är generalsekreterare för Sveriges Hembygdsförbund.
Firar 100 år
Enligt Nordwall kommer så många som 2050 hembygdsföreningar i landet att hålla firande idag. Man räknar med 300 000 besökare men hoppas egentligen på ännu fler än så när hembygdsrörelsen i år har 100-årsjubileum. Här hittar du en lista på alla Värmlands hembygdsföreningar.
Kan eller vill du inte ta dig ut och fira går det strålande att titta på firandet från Visby som sänds av SVT klockan 20:00
LISTA: Här kan du fira midsommar
Fakta om midsommarfirande
I Sverige firar man vanligtvis genom att man reser en midsommarstång, en lövad och blomprydd stång, som m an sedan dansar runt. Midsommarstången har oftast formen av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Den kallas även majstång, av vissa ansett stamma från det åldriga ordet maja som betyder löva. Andra anser att namnet kommer av tyskans Maibaum.
I Sverige är midsommardagen den lördag som infaller 20-26 juni. Fram till 1952 låg midsommardagen 24 juni, vilket det fortfarande gör i de flesta andra länder och benämns då ofta som Johannes döparens dag (eftersom det i Bibeln finns några textrader som indikerar att Johannes döparen föddes ett halvår före Jesus). Förändringen i Sverige motiverades med att firandet av midsommar bättre passade in i arbetsveckan genom att alltid infalla på en fredag.
Källa: Sveriges Hembygdsförbund