Här räknas rösterna

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 99 000 värmländska röster lades på de olika partierna i valet till Europaparlamentet. Innan vi får ett klart valresultat ska samtliga räknas.

Godis, dricka och smörgåsar står uppdukat på ett bord på tredje våningen på länsstyrelsen. De 16 rösträknare som sitter i det här rummet har många timmar framför sig. Då behövs lite extra energi.

– Här inne har vi den slutliga kontrollräkningen på det valresultat som man har räknat fram i vallokalerna, säger Gith Nilsson, valansvarig på Länsstyrelsen i Värmland, och pekar ut över rummet.

EU-valet i Värmland

Rösträkningen startade under måndagen och röster från 176  värmländska valdistrikt.

– Jag tycker att det har gått jättebra. Det är många här som varit med tidigare och räknat och som är vana. Vi har inte haft några problem hittills, säger Gith Nilsson.

Av Värmlands 214 732 röstberättigade tog sig 99 095 till vallokalerna. 36 procent av dem valde att förtidsrösta innan själva valdagen.

Det valresultat som finns i dag är preliminärt, men enligt Gith Nilsson brukar det stämma bra överens med det riktiga valresultatet som vi får vänta ett tag till på.

– Det får vi tidigast på onsdag när kommunerna kommer in med sena förtidsrösningar. Så onsdag kväll kanske, säger Gith Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Värmland

Mer i ämnet