Kamp för byskolorna

Uppdaterad
Publicerad

Ja eller nej till en nedläggning av tre byskolor. Nu står kampanjledningen inför en tuff uppgift – att få folk att gå till valurnorna.

– Vårt mål med folkomröstninen är ju att komma upp i samma nivå som i kommunvalet, 70 till 80 procent,  säger Anne Braathen, Föreningen Bevara Byskolorna i Sunne.

Mitt i semestern dras kampanjen igång för att försöka rädda byskolorna i Stöpafors, Rottneros och Bäckalund. Kommunledningen vill ha en storskola i Sunne. Och det har väckt starka protester i bygden

Byskolorna i Sunne

– Mellan 60 och 70 procent i Sunne kommun bor utanför tätorten och vi bealar skatt. Med den bakgrunden så är det ju väldigt rimligt, också med tanke på att det är en centerstyrd kommun, att landsbygdsborna får en del att säga till om och vad vi vill ha ut av våra skattepengar och den miljö vi vill leva i, säger Anna Tandre, Föreningen Bevara Byskolorna i Sunne.

Ett högt valdeltagande i folkomröstningen är en förutsättning för vad kommunfullmäktige slutligen ska besluta om skolorna.

– Jag tror inte det är självklart att den här kampanjen, eller den så kallade motståndsrörelsen, att det är de som vinner. Utan tror att man får förutsättningslöst se på det här och vi kanske har varit dåliga på att föra ut konsekvenserna av vad det innebär om vi ska behålla alla skolor, säger Lena Gynnemo (C), ordf Bildningsnämnden Sunne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byskolorna i Sunne

Mer i ämnet