Hells Angels advokat Ismo Salmi skriver också i sitt överklagande att man också vill att Högsta domstolen ska besluta att Solstadens motorsport inte ska betala kommunens rättegångskostnader.
Den 18 januari i år fastställde hovrätten tingsrättens dom, som innebar att Karlstads kommun hade rätt att vräka mc-klubben från lokalen eftersom HA inte hållit lokalen försäkrad. Därmed konstaterade hovrätten att Solstadens motorsport brutit mot hyresavtalet och därför kan sägas upp.
Överklagade i dag
– Det är tråkigt att vi förlorade. Jag kommer att rekommendera våra huvudmän att begära prövning i Högsta domstolen, sade Hells Angels advokat Ismo Salmi till SVT Nyheter Värmland efter att domen avkunnats.
Under onsdagens lämnades alltså det formella överklagandet in till Hovrätten för Västra Sverige. Men någon motivering till varför klubben tycker att hovrättens dom är felaktig nämns inte. I stället ber advokat Ismo Salmi om att få lämna in skälen senare ”mot bakgrund av mellankommande ledighet och skollov”.
”Både väntat och oväntat”
Karlstads kommun har mött Hells Angels i rätten flera gånger sedan kommunen köpte klubblokalen på exekutiv auktion i maj 2013 och valde att säga upp hyresavtalet med Hells Angels. Två rättprocesser har drivits parallellt. I den ena stämde Hells Angels kommunen eftersom kommunen inte skrivit med i uppsägningen att beslutet kan överklagas till Hyresnämnden. Den tvisten hamnade till slut i Högsta domstolen, som gav Hells Angels rätt. I den andra rättprocessen är det Karlstad kommun som stämt mc-klubben eftersom de inte hållit klubblokalen försäkrad och i januari i år meddelade alltså hovrätten att man ger kommunen rätt. Hells Angels överklagande av den domen var både väntad och oväntad.
– Innan hovrätten avkunnade sin dom var Ismo Salmi väldigt tydlig med att säga att de skulle följa det beslutet. Men när de förlorade sa han att de skulle överklaga, så på ett sätt var det väl väntat, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad. Han fortsätter:
– De har rätt att överklaga, sedan får vi se om de får prövningstillstånd eller inte. Jag hoppas och utgår från att de två beslut som är tagna i tingsrätten och hovrätten även gäller i den sista instansen.
FAKTA: Överklagande och prövningstillstånd
* Det framgår av hovrättens (eller Mark- och miljööverdomstolens) dom eller beslut om avgörandet får överklagas eller inte.
* Alla mål som överklagas till Högsta domstolen tas inte upp till prövning. För att Högsta domstolen ska pröva målet krävs i regel att Högsta domstolen först har lämnat så kallat prövningstillstånd.
* Huvudregeln är att Högsta domstolen bara ger prövningstillstånd om Högsta domstolens dom eller beslut kan få betydelse som prejudikat, det vill säga ge vägledning för hur tingsrätter och hovrätter ska bedöma liknande fall (prejudikatskäl).
* Högsta domstolen får in cirka 5 100 ansökningar om prövningstillstånd per år. Endast cirka 140 av dem får prövningstillstånd. Om Högsta domstolen beslutar att inte meddela prövningstillstånd kan det beslutet inte överklagas, hovrättens avgörande är då det som ska gälla.
Källa: domstol.se