Polisens utredare som hanterar sexualbrott mot barn på nätet får svidande kritik i en intern rapport som blev offentlig tack vare författaren och journalisten Caroline Bergvall. Hör henne berätta i klippet om de allvarliga bristerna inom polisen och hör gruppchef Lottie Hedenborg i polisregion Bergslagen svara på kritiken. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / SVT

Hemlig polisrapport: Stora brister i hanteringen av sexbrott mot barn på nätet

Publicerad

De specialgrupper inom polisen som tillsattes för att utreda sexualbrott mot barn på nätet får svidande kritik i en egen internrapport, som SVT:s program Veckans Brott var först med att berätta. Anmälningar läggs på hög och flertalet utredningar läggs ner utan någon utredningsåtgärd.

– Det är ju väldigt illa eftersom konsekvenserna för de utsatta barnen blir så svåra, säger Caroline Bergvall, författare som bevakat de här frågorna länge och som har kommit över den hemliga rapporten.

Polismyndigheten stärkte i början av 2020 upp med specialgrupper över hela landet som skulle utreda sexualbrott mot barn på nätet. I gruppen Internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn (ISÖB), i region Bergslagen jobbar elva utredare sedan januari i år. De ska bli experter på att identifiera brottsoffer, förövare och platser när det gäller sexualbrott på nätet mot barn.

Det är underrättelseenheten på Nationella operativa avdelningen, NOA, som gjort rapporten där kritiken är hård och visar ”att svensk polis har omfattande brister gällande arbetet mot sexuella övergrepp mot barn”.

”Kritiken delvis befogad”

Den generella kritiken visar att ärenden läggs på hög, det är brist på erfarna utredare och IT-forensiker och vissa förundersökningsledare lägger systematiskt ner undersökningar då det ”bara funnits ett fåtal barnpornografiska bilder”. Man kritiserar även utredare för att man inte agerar mot personer som misstänks vara på väg att begå sexualbrott mot barn.

– Kritiken är befogad till viss del, att vi behöver mer personal. Men den kritiken om att vi lägger ner utredningar utan att göra någonting stämmer över huvudtaget inte in i vår region, vi jobbar på i samtliga ärenden, säger Lottie Hedenborg, chef för ISÖB i polisregion Bergslagen.

”Har inte tillgång till barn”

När rapporten skrevs hade man i polisregion Bergslagen, där Värmland, Örebro och Dalarna ingår, 179 utredningar liggandes på hög medan två av utredningarna slukade alla resurser. Samtidigt hade man 16 personer i området som man misstänker kan förgripa sig på barn men som man inte agerade emot.

– I våra slagningar ser vi inte att de har tillgång till barn i nuläget, självklart ska vi jobba med dem också men vi måste prioritera när vi ser att det finns barn i hemmet eller där vi ser att de har kontakt med barn, säger Lottie Hedenborg.

Nu är siffran ännu högre. 214 utredningar väntar medan samtliga utredare jobbar med en enda stor utredning.

Hör vad journalisten och författaren Caroline Bergvall tycker om polisens hemliga rapport i klippet. Hör också Lottie Hedeborg, chef för ISÖB i region Bergslagen, bemöta kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.