Fyra personer sitter på scenen i Solasalen på Karlstad CC. En ung kille med ett hårt ansiktsuttryck syns på en skärm bakom dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar regissören Susanne Lindberg Rosenkrantz om ”Det handlar om demokrati” och erfarenheterna från Sis-hem som legat till grund för pjäsen. Foto: Dahlia Poignant Khafagi/SVT

Historierna från Sis-hemmen blev teaterpjäs

Publicerad

I pjäsen ”Det handlar om demokrati” har den 15-årige Samir skjutit ihjäl en jämnårig kille.

En frånvarande pappa, en lokalpolitiker, en lärare och en socialsekreterare blir inlåsta i ett rum där de ställs inför frågan:

Hur kunde detta ske?

Ett utdrag fick under måndagen inleda Barnrättsdagarna i Karlstad.

– Uppgiften för de inlåsta personerna blir att rannsaka sig själva och vad de har haft för ansvar, säger Susanne Lindberg Rosenkrantz, konstnärlig ledare och regissör för teatergruppen Tage Granit.

Teatergruppen turnerar just nu runt landet med pjäsen, som hade premiär i höstas.

Berättelser inifrån hemmen la grunden

I över tio år har gruppen genomfört teaterprojekt med inlåsta Sis-ungdomar.

– Vi vill hjälpa till att starta samtal och ge en röst till de som sällan hörs i debatten om gängkriminalitet, som lärare och socialsekreterare, säger Susanne Lindberg Rosenkrantz.

”Positiv erfarenhet” för de inlåsta ungdomarna

På Sis-hemmen träffar teatergruppen i regel ungdomar som inte har något intresse för teater.

– De utstrålar ”förvänta er ingenting av mig” och har ofta låg tilltro till vuxenvärlden. Vi jobbar med dem med workshops och övningar. Efter några veckor är de otroligt stolta över sig själva, att de lyckats stå på scenen.

Klarälvsgården i Deje är ett av de Sis-hem som Tage Granit jobbat med.

– För ungdomarna innebär teatergruppens arbete att deras röster blir hörda och betyder något, säger Christine Njiru Eriksson, rektor på Klarälvsgården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.