Många har hört av sig till SVT Nyheter Värmland, både i sociala medier och på mail, och berättat om sina erfarenheter när det gäller elever i behov av stöd. En av dem är Sofia Magnusson. Hon är fritidspolitiker för Socialdemokraterna och före detta lärare, men det är som förälder hon under flera år har kämpat för sin dotter. För dottern som har diagnosen Aspergers och dyslexi var skolan ofta en mardröm.
– Mitt barn mådde jättedåligt, jag skulle säga att hon i flera år hade en depression, ibland djup, ibland lättare. Som familj klarar man inte sådant här. Det får stora konsekvenser när skolan inte klarar sitt uppdrag, säger Sofia Magnusson.
”Ett misslyckande”
– Det är ett misslyckande. Sen finns det ju alltid olika bilder. Vi i skolan kan ha en bild och vårdnadshavaren en annan, men lyckas vi inte få en samsyn har vi misslyckats i skolan, säger rektorn Magnus Sjödin.
Det var på Råtorpsskolan i Karlstad som Sofias Magnussons dotter gick upp till sexan. Och det är den skolan som hon anmälde till Skolinspektionen.
– Då hade vi kämpat i många år och försökt att ha en dialog med skolan, men till slut kände jag att det inte fanns någon annan utväg för mig eller mitt barn, säger Sofia Magnusson.
Skolan fick kritik
Och som i hälften av fallen som anmäls till Skolinspektionen ledde det till kritik mot skolan. Efter anmälan och en tillsyn riktades allvarlig kritik på flera punkter mot Råtorpsskolan, bland annat när det gällde trygghet och studiero. Och kommunen måste också vidta åtgärder när det gäller särskilt stöd.
– Kritiken vi fick är ju helt befogad och vi har jobbat stenhårt med det här, säger rektorn Magnus Sjödin.
Enligt Magnus Sjödin har man på Råtorpsskolan nu stöpt om hela arbetet som handlar om elevhälsan och särskilt stöd, och han menar att det nu fungerar bra.
Beslutet en upprättelse
Sofia Magnussons dotter hann sluta på Råtorpsskolan innan Skolinspektionens beslut kom, men för henne var det ändå en sorts upprättelse.
– Vi hade rätt. När skolan sa att vi hade fel så stämde inte det. Jag och min dotter hade rätt i vår upplevelse och det känns på ett sätt bra, säger Sofia Magnusson.
– Jag har ägnat väldigt mycket tid åt en fråga som andra borde ha hanterat. Det har gjort mig trött, men ganska stridslysten. Man kämpar för sitt barn, hur mycket som helst, säger hon.