Hon räddade farfars liv

Uppdaterad
Publicerad

Årets hjärt-lungräddare i Sverige bor i Värmland – på torsdag får 18-åriga Emelie Härdig i Karlstad ta emot priset av Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund.

Och hon får det för en insats som kom att påverka hela hennes familj.

För snart två år sedan fick Emelie Härdig en upplevelse hon aldrig kommer att glömma. Då bodde hon i Molkom, i samma hus som sin farmor och farfar och var för tillfället och hälsade på i deras lägenhet. Farfar hade ont och låg på soffan för att vila när Emelie märkte att allt inte stod rätt till.

– Jag gick fram och skakade honom lite men han svarade inte och gav ingen respons så då förstod jag att något hänt och jag blev jätteorolig och skrek på farmor, berättar Emelie.

Var medvetslös

Medan Emelies farmor ringde 112 började Emelie göra hjärt-lungräddning på sin farfar.

– Han var medvetslös, han hade ingen puls eller andning, så jag började göra hjärtkompressioner, berättar Emelie. Jag kände mig ju inte jättesäker, för det var ju min farfar, men jag försökte tänka att det inte var farfar som låg där.

Efter någon minuts hjärt-lungräddning fick Emelies farfar tillbaka både puls och andning och efter en stund kom räddningstjänst och ambulans och han kunde föras till sjukhus för vård. Emelie fick av räddningstjänsten höra att hennes insats räddade livet på honom.

”Du har räddat din farfars liv”

– Dom sade att 'det här var helt fantastiskt, du har räddat din farfars liv', berättar Emelie.

Och Uno Carlander, Emelies farfar, är förstås glad att han barnbarn fanns på plats:

– Jag tycker de är bra att Emelie var där, att man lever i dag, säger han.

Nu på torsdag får Emelie ta emot priset Årets hjärt-lungräddare av Hjärt- och lungsjukas Riksförbund. Prisutdelningen kommer ske på Hammarögymnasiet där hon läser. För sin insats kommer hon att få ett diplom och fem tusen kronor och idrottshallen vid hennes skola kommer att förses med en hjärtstartare.

Vill bli brandman

Och det här med att rädda liv är något som intresserar Emelie, något hon skulle vilja fortsätta göra.

– Jag har alltid varit intresserad av blåljusyrken, förklarar hon.

Redan på högstadiet lärde hon sig hjärt- lungräddning och i dag går hon en brand- och skyddsutbildning på Hammarögymnasiet. Efter studenten i vår vill hon plugga vidare till brandman.

– Jag vill vara med och kunna förändra och påverka och kunna rädda liv, säger hon. Framförallt se glädjen som uppstår när man har räddat ett liv och verkligen ha kunnat gjort allt för andra liksom, säger Emelie.

Hjärt-lungräddning, HLR

HLR görs genom bröstkompressioner (tryck på bröstkorgen) och inblåsningar.

Bröstkompressioner:

Placera din ena handlov mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanför den andra. Tryck ned bröstkorgen minst 5 cm (ej mer än 6 cm). Håll en takt av 100- 120 tryck/min. Tryck 30 gånger.

Inblåsningar:

Öppna luftvägen. Håll en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill den drabbades och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. Gör 2 inblåsningar.

Fortsätt att göra 30 kompressioner och ge 2 inblåsningar tills hjälp anländer eller att personen andas med normala andetag.

Källa: Svenska rådet för hjärt-lungräddning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.