Emelie Sjöström i en svart tröja spelar på ett trumset i ett rum med vita väggar. Det finns tre sköldar uppsatta på väggen i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tonårens känsloliv blev inspiration till slagverkaren Emelie Sjöströms senaste verk. Foto: SVT

Humörsvängningarna blev till slagverkssolo för Emelie Sjöström

Publicerad

Slagverkaren Emelie Sjöström spelar sina egenskrivna verk runtom i Sverige och världen. Till vardags bor hon i Italien men SVT träffar henne i föräldrahemmet i Kristinehamn för att prata om det senaste soloverket Hormones som inspirerats av hennes tonårsdagböcker.

I musikvideon till slagverkssolot Hormones som släpptes i början på året syns bandaffischer, gosedjur och en vattenpipa – allt taget ur flickrummet som Emelie Sjöström hade under sin uppväxt i Kristinehamn. Det var här som hon skrev de dagböcker som senare skulle bli inspiration till hennes nyaste musik – som handlar om humörsvängningar.

– Det är spännande att jobba med teman som både är viktiga för mig och som många kan relatera till. Det tycker jag kan saknas inom konstmusiken och klassisk musik, säger hon.

Började som åttaåring

Emelie Sjöström visste tidigt att hon ville hålla på med slagverk. Som åttaåring började hon spela trummor, hon gick kulturskolan i Kristinehamn, senare Musikkonservatoriet i Falun, folkhögskola, och musikhögskolan i Örebro. Idag jobbar hon enbart med musiken på olika sätt.

– Nu jobbar jag som slagverkare, gör mina soloprojekt, spelar konserter och undervisar.

Emelie Sjöström har även spelat med Svenska Kammarorkestern i Örebro, med körer, dans och teater.

Sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka är hon bosatt i Italien, där hon också haft konsert med sina solon, men hon har även spelat runtom i Sverige, i Tjeckien och Indien.

Se delar av verket Hormones och Emelie Sjöströms tankar kring det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.