En skylt med rubriken ”2-MINUTERS HÄLSOUNDERSÖKNING” i stora bokstäver. Under rubriken finns två alternativ för kön: ”Man” och ”Kvinna”, samt en angiven ålder på 50 år. Bakgrunden visar en skog med snöiga träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anmälningar som kommit in har framförallt gällt bristande och felaktig prisinformation samt vilseledande marknadsföring. Foto: SVT

Hundratals anmälningar mot sida med hälsokontroller

Uppdaterad
Publicerad

Konsumentverket har under de tre senaste månaderna tagit emot hundratals anmälningar gällande en hemsida som marknadsför hälsokontroller. Men det gäller att ha god syn och ta sig tid att läsa det finstilta för att förstå att det kostar närmare 900 kronor att göra testet.

Drygt 250 anmälningar har kommit till Konsumentverket gällande hemsidor från ett ungerskt företag som marknadsför ”hälsotest”. Ännu fler, 385 personer, har hört av sig till Konsument Europa, men ännu inte skickat in någon anmälan. Men de anmälningar som kommit in har framförallt gällt bristande och felaktig prisinformation samt vilseledande marknadsföring.

– Det är ovanligt många anmälningar under kort tid, konstaterar Henric Jonsson, juridisk rådgivare på Konsument Europa, som är en del av Konsumentverket.

De som lockats fylla i testet har sedan fått räkningar hemskickade med hot om förseningsavgifter och inkasso om man inte betalar. Och de som nu anmält företaget till Konsumentverket säger att de inte sett någon prisuppgift och trott att det varit ett gratiserbjudande.

Lång lista i finstilt

Hemsidan har en mycket lång sida med närmare 70 punkter om vilka villkor och bestämmelser som gäller. Bland andra paragrafer finns den här:

”Genom att skicka in den information som krävs och fortsätta med knappen ”Skicka” samtycker användaren till dessa villkor och bekräftar att tjänstens start anses vara omedelbar. Tjänstens digitala natur utesluter möjligheten till returer, och som sådan har användare ingen rätt att vägra eller returnera tjänsten efter inlämning. Samtycke till dessa villkor inkluderar ett avtal om att fullgöra betalningsskyldigheter för den tillhandahållna tjänsten.”

Det är ett företag i Ungern som står bakom sajten, och det är inte bara svenskar som lurats att köpa hälsotest. Medier i bland annat Tyskland och Danmark rapporterar också om de dyra hälsotesterna.

Finns sätt att slippa betala

Men det finns ett sätt att slippa betala, och det är att bestrida fakturan, och göra det i alla led. I klippet berättar Henric Jonsson hur man ska göra.

Konsument Europa samlar nu ihop alla anmälningar som grund för att eventuellt gå vidare tillsammans med motsvarande europeiska konsumentorganisationer, för att se vilka möjligheter det finns att stoppa företagets tillvägagångssätt.

Även ARN, allmänna reklamationsnämnden har fått in ett antal anmälningar mot företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.