Det är trångt i Wåxnäshallen när Karlstad Gymnastikförening tränar Foto: SVT

Idrottshallarna räcker inte till alla aktiva barn

Publicerad

Många är de barn och ungdomar i Karlstad som vill aktivera sig inom olika sporter. Så många – att det är köer och väntetid för att få komma med i många föreningar. Och största problemet är att kommunens idrottshallar helt enkelt inte räcker till.

– Det är katastrof vad det gäller utrymme, berättar gymnastikledaren Maria Kemvall Axelsson.

Det är trångt i Wåxnäshallen när Karlstad Gymnastikförening tränar. Runt 50 tjejer samsas om golvytan innanför löparbanorna. Några satsar för fullt mot trampetten och övar volter. Andra står i kö vid den långa studsmattan för att få träna handvolter och ”flickisar”, ja det vill säga en baklänges handvolt, en flick-flack.

– Vi är tre grupper här under måndagarna, ikväll handlar det väl om mellan fyrtio och femtio barn, berättar Maria Kemvall Axelsson.

Maria är gymnastikledare men har själv tränat och varit aktiv gymnast i föreningen.

– Det fungerar, eftersom vi gjort ett schema för vilka barn som ska vara vid vilket redskap. Men det är trångt och det är mycket ljud, fortsätter Maria.

150 barn står just nu i kö för att få gå med i Karlstads Gymnastikförening Foto: SVT

”Katastrof gällande utrymme”

När friidrottarna, Carlstad Crusaders och ytterligare några andra kommer in – då blir det väldigt livat.

– Det är katastrof vad det gäller utrymme för vår gymnastikförening. Det här är kanske den första idrotten som de vill vara med och testa och det kan de inte idag. Vi klarar inte av att ta in alla, säger Johan Lokander som är vice ordförande föreningen.

Gymnastiken är populär. Bland flickor mellan 7-12 år är det bara fotboll och ridning som engagerar fler tjejer. Av de 700 medlemmarna i Karlstad gymnastikförening är drygt 600 barn och de skulle kunna vara betydligt fler tror Johan Lokander.

– Jag tror lätt att vi skulle kunna dubbla till 1.500 medlemmar om vi hade kapaciteten. Det står just nu 150 barn i kö.

Tränar med två föreningar

Tjejerna väntar tålmodigt på sin tur vid trampetten. De får klartecken från ledarna som står på varsin sida för att ta emot när barnen tränar volter. Det verkar lite läskigt.

– Nä, säger Frida Eriksson och skakar på huvudet.

Gymnastik är en populär aktivitet bland Karlstads unga Foto: SVT

Svårt?

– Nä, svarar Frida och skakar på huvudet igen.

– Man tränar ju, så man lär sig, förklarar Tindra Marklund.

Vad är roligast då?

– Det är när vi får öva på ”flickis” och bakåtvolt och rondat, typ fartfyllda saker, säger Tilda Karlsson ivrigt.

Hon har äntligen fått börja träna gymnastik i Karlstad. Men träningspassen som Karlstads Gymnastikförening har räcker inte så en dag i veckan tränar hon med Hammarö Gymnastikförening.

– Jag kör ganska mycket just nu, säger Tilda Karlsson.

Du skulle kunna hålla på hur mycket som helst?

– Ja, typ, säger Tilda och skrattar.

Uppbokat överallt

De vill träna mer och oftare men att hitta utrymmet till utökade träningstider ser, enligt ledarna, inte särskilt lovande ut.

– Säg att de vill träna tre gånger i veckan så finns det inte möjlighet idag. Det är så uppbokat överallt, säger Maria Kemvall Axelsson och fortsätter.

– Jag tycker det är hemskt, jättetråkigt. Jag skulle önska att gymnastiken kunde få mer plats i Karlstad som ändå är en så pass stor kommun.

”Ställer sina barn i kö när de är nyfödda”

Även Hammarö Gymnastikförening har lång kö, där står flera hundra barn i kö.

 – Jag har kollat kölistan och ser att det finns de som ställer sina barn i kö redan när de är nyfödda, säger Susanne Olsson som är ordförande i föreningen. 

I Arvika finns också många unga som vill ägna sig åt gymnastik i olika former.

– Men det finns inte tillräckligt med tider i kommunens sporthallar. Vi ska konkurrera med basket, innebandy, volleyboll och Korpens träning, säger Katarina Forsell som är ordförande för gymnasterna i Arvika.

– Vi ägnar mycket tid åt att bära och transportera redskap när vi byter mellan olika lokaler, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.