Än så länge har det bara handlat om krogar som har öppet till klockan två på natten, men nu är det dags att förnya kontrakten är fler krogar välkomna in i kampanjen.
– Tanken är att bjuda in alla krögare i Karlstad, alla som har ett serveringstillstånd, säger Heléne Andersson, en av samordnarna i kampanjen och alkoholhandläggare på Karlstads kommun.
Krogarna förbinder sig att personalen kan tas ut till slumpmässiga drogtester, ungefär som dopingkontroll av idrottsmän, tester med lika krav på säkerhet och kvalitet.
Slumpmässigt urval
– Jag drar slumpmässigt från krogarnas personallistor och kallar dom till provtagning, säger Mimmi Forssten, företagssköterska på Clarahälsan och den som tar proverna.
– Jag har ännu inte fått någon, som testat positivt på krogarna under de här två åren, säger hon.
– Vi är ensamma i Sverige om att krögarna måste drogtesta sin personal, säger Heléne Andersson, alkoholhandläggare på Karlstads kommun.
– Så det tycker jag är ett väldigt lyft.
Kampanjen har regelbundna kontakter mellan krögarna och det ger också effekter i att få bort knarket från Karlstads krogar.
– Om någon som jobbar på krogen och tar droger, så ska den ju inte känna trygg att söka jobb någonstans, tycker jag, säger Camilla Levander, krögare på Harrys och en av dem som är med i nätverket ”Krogar mot knark” i Karlstad.
– Personer som använder droger, de söker sig inte gärna till arbetsplatser, där man genomför drogtester på personalen, säger Mimmi Forssten på Clarahälsan.