Den svenska vargstammen minskade från 355 till 305 djur under vintern som gick.
Enligt Naturvårdsverket innebär det att stammen nu ligger på gränsen till gynnsam bevarandestatus – det vill säga den nivå som krävs för att vargen ska överleva i Sverige på sikt.
Därför delegerar man inte jaktbeslut till länsstyrelserna som tidigare år. I klartext betyder det att det inte blir någon jakt.
– Vi anpassar oss efter de nya förutsättningar som en i nuläget minskande vargstam innebär. Grundat på vetenskapliga rapporter från två forskargrupper som Naturvårdsverket redovisade för regeringen 2015 behövs minst 300 vargar för att vargen i Sverige ska ha gynnsam bevarandestatus, säger Marcus Öhman, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Jägarna kritiska
På Jägareförbundet i Värmland tas beslutet emot med besvikelse.
– Det är mycket olyckligt, säger ordförande Anders Olsson.
– Även om vargstammen har minskat i Sverige så ökar den i Norge. Det betyder att den Skandinaviska stammen är lika stor som förra året. Det här kommer att minska förtroendet för myndigheterna ytterligare i vargbygderna.
Rovdjursföreningen: En stam i fritt fall
Svenska Rovdjursföreningen är däremot positiv till dagens besked.
– Vargstammen är i fritt fall efter flera års tjuvjakt, säger ordförande Jan Bergstam.
– Det har pågått så länge att nu måste man göra nägot.
Ingen förklaring till minskningen
Vargstammen har minskat de senaste tre åren Enligt Naturvårdsverket finns ingen uppenbar naturlig förklaring.
Länsstyrelserna i varglänen arbetar nu tillsammans för att få svar på vad nedgången beror på.
– Vi ser en ökad omsättning i stammen. Det tyder på att det är något mer som händer än vad det brukar vara, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.
Kan det handla om tjuvjakt?
– Ja, det är ju en tänkbar orsak. Vargar kan dö av många orsaker och vi vet att det förekommer illegal jakt, så visst kan det vara så.