Ingesund som tidslinje bakom glas

Publicerad

En folklig musikskola som blev en musikhögskola. Många kända artister har övat i skrubbar, sjungit i aulan och nött korridorerna i den stora skolan utanför Arvika.

Malena Ernman, Nisse Landgren, Rigmor Gustafsson, Annalena Persson, Stikkan Andersson. Vad har de gemensamt förutom musiken? Jo, alla har de gått på Ingesund, antingen folkhögskolan eller musikhögskolan eller både och. Skolorna har ett tätt samarbete och en stolt tradition.

– Det finns en genuin historia här på Ingesund, både på folkhögskolan och musikhögskolan, och vi vill verkligen ta vara på det och lyfta det. För det är den grunden vi står på när vi blickar framåt i olika projekt och annat i våra utbildningar, säger Johan Birgersson på Musikhögskolan Ingesund.

Tidslinje bakom glas

Och nu vill musikhögskolan berätta om den tid som varit i en fast utställning i form av en tidslinje bakom glas.

– Det är en permanent utställning och det känns jättebra att våra studenter och våra konsertbesökare kan ta sig en lov hit och kika på vår tidslinje och se vad som hänt sedan starten, och vi pratar om många år. Skolan flyttade hit redan på 1920-talet, berättar Johan Birgersson.

Förutom utställningen har en skrift tagits fram som berättar skolans hela historia – från en folklig musikskola till en musikhögskola. En resa som nu kröns av ännu ett kvalitetsmärke.

– Ja, vi har fått examensrätt för en ren musikerutbildning. Något som tidigare bara funnits i storstäderna, konstaterar Johan Birgersson.

Om Ingesund

* Musikhögskolan Ingesund, MHI, grundades av Valdemar Dahlgren 1923.

* Ingesund var folkhögskola fram till 1978, då den blev högskola under Landstingets regi.

* År 2002 blev MHI en institution vid Karlstads universitet, och utgör idag ett av universitetets två campus, Karlstad och Arvika.

Källa: Karlstad universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.