• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Allt färre vill göra högskoleprovet

Publicerad

I dag är det dags för värmlänningarna att slå sig ner vid skolbänken och göra högskoleprovet, ett prov som kan öka chanserna att komma in på högskoleutbildningar. Men intresset för att göra provet har de senaste åren minskat.

– Det är högkonjunktur nu och då söker sig färre till studier, det är även mindre kullar som är 18-20 år och som söker sig till högskolan, säger Helena Pallin, Enhetschef för Enheten för utbildningsservice på Karlstads universitet.

Högskoleprovet är ett frivilligt prov du kan skriva två gånger om året. Provet ökar chanserna att komma in på de flesta utbildningar ifall gymnasiebetygen inte räcker till.

– Jag tycker det är synd att man inte utnyttjar det för det är annars ett bra sätt att stärka sina aktier att komma in på universitetet, säger Helena Pallin.

En andra chans

Att skriva högskoleprovet kostar 450 kronor och enligt Pallin kan det kanske vara en av orsakerna till att allt färre skriver provet.

– Ja, det kanske kan påverka, det höjdes ju för några år sen. Men vill man verkligen läsa nåt kanske man ändå tycker att det är värt det, och fortsätter:

– När högskoleprovet togs fram var ju tanken att man skulle kunna få en andra chans till att få upp sina betyg. Så jag hoppas att provet ska stå sig.

Till hösten har högskoleprovet lagts på en söndag för första gången, den 21:e oktober. Sista ansökningsdag för det är den 3:e september.

Deltagarantal högskoleprovet

Våren

2018 1 879

2017 1 942

2016 2 166

2015 2 121

2014 2 280

2013 1 810

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.