Åsa Walfridsson är en av de protesterande sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen i Torsby Foto: SVT

IVA-sköterskor i Torsby ratar löneförslag

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskorna i Torsby, som sa upp sig i protest, ratar landstingets nya löneförslag.

I början av februari sa samtliga 14 sjuksköterskor upp sig från intensivvårdsavdelningen, IVA, i Torsby. Detta i protest mot att de ansåg sig ha lägre löner jämfört med sina kollegor i Arvika och Karlstad. Nu har landstinget lämnat ett förslag till ny ersättning i Torsby – men det räcker inte enligt sjuksköterskorna.

– Vi vet inte riktigt hur vi ska ställa oss till det här än. Vi är erbjudna 1.500 kronor och för att vara nöjda så vill vi nog ha minst det dubbla, säger Åsa Walfridsson, en av de protesterande sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen.

För dåligt

Förslaget från landstinget innebär att sjuksköterskorna erbjuds 1.500 kronor extra i månaden. Enligt förslaget ska ersättningen betalas ut retroaktiv från 1 juli 2017 – något som Åsa Walfridsson och hennes kollegor tycker är för dåligt. Istället borde ersättningen utgå från 1 januari tycker de.

– Vi kommer att ha ett möte i gruppen på måndag och fram till dess så får vi fundera, säger Åsa Walfridsson.

”Gillar våra jobb”

De 14 sjukskötersketjänsterna vid IVA i Torsby har varit utlysta som vakanta och sista ansökningsdag var i fredags.

– Många av oss har sökt om våra jobb igen. Vi gillar våra jobb och vill gärna vara kvar men vi har inte tackat ja än. Vi är fortfarande i en förhandlingsfas, säger Åsa Walfridsson.

Vad händer om ni inte blir överens?

– Då står sjukhuset utan IVA-personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.