A9 i Kristinehamn är en av 17 svenska militärbaser som amerikansk militär nu kommer att få tillgång till. Foto: SVT

Ja – klart för amerikaner i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen klubbades det så kallade DCA-avtalet mellan USA och Sverige igenom av riksdagen. Därmed blir Kristinehamn en av 17 svenska militärbaser som amerikansk militär får tillgång till.

DCA-avtalet, Defence cooperation agreement, ger bland annat USA:s militär tillgång till militärbaser på 17 platser i Sverige, inklusive Kristinehamn, där det handlar det om tillgång till militärläger och övningsområden.

Avtalet ger också USA möjlighet att öva, placera ut militär personal och lagra försvarsmateriel i Sverige. De nordiska grannländerna har kommit överens om liknande avtal.

Det finns också kritik mot avtalet genom risken för kärnvapen på svensk mark och det faktum att amerikansk personal inte kommer att lyda under svensk lag i första hand utan amerikansk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.