En kvinna med solglasögon kollar ner mot marken. Bredvid syns en brygga och en badstege som en gång varit i vatten, men som nu ligger på mark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Där Jaana en gång brukade bada är nu bara dy. Hör henne berätta om sin oro för rivningen av dammarna i Värmland. Foto: Karin Mannberg/SVT

Jaanas badstrand försvann när dammen revs

Publicerad

För Jaana Holm Östlund vid Västra Görsjön utanför Hagfors märks de påbörjade dammrivningarna tydligt. Där hon haft sin badflotte syns nu bara dy, och en sur stank sprider sig över den före detta stranden .

– Det är som ett månlandskap. Du sjunker ner en halv meter i dyn, vi kommer inte att kunna bada på flera år, säger hon.

Syftet med dammrivningarna är inte bara att få bort olönsamma anläggningar, tanken är också att de naturliga livsmiljöerna för djur- och växtliv ska återställas så som de var innan dammarna byggdes. Men för de som bor vid dammarna innebär det att sjöar som i vissa fall funnits i århundraden försvinner eller krymper ihop.

-  Man blir besviken och ledsen, och man är totalt maktlös, säger Jaana Holm Östlund.

Se hur det ser ut när dammarna rivits i klippet ovan.

Inget gehör för överklaganden

En dammägare har en lagstadgad rätt att riva. Det som prövas är hur rivningen ska gå till, och varken de boende vid Västra Görsjön eller Hagfors kommun har fått något gehör för sina protester och överklaganden.

Pernilla Spetz, fastighetschef på Fortum, säger att man har förståelse för reaktionerna från de boende, men att en förlorad strandtomt inte är tillräckligt skäl för att avstå att riva.

– Varje damm bedöms individuellt med avseende på sitt bidrag till energisystemet, och vi lägger ner mycket energi för att hitta den allra bästa lösningen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.